Gedaan met laden. U bevindt zich op: Het CRAB maakt plaats voor het Gebouwen- en Adressenregister Nieuwsberichten van Digitaal Vlaanderen

Het CRAB maakt plaats voor het Gebouwen- en Adressenregister

Nieuwsbericht
17 oktober 2023

Het Centraal Referentie- en Adressenbestand (CRAB) gaat tegen eind november uit de lucht. Het beheer en de bijhouding van adressen zal vanaf die datum verlopen via het Gebouwen-, Adressen- en Wegenregister. Het loket voor authentieke registratie (LARA) werd daarvoor grondig vernieuwd.

“Het Centraal Referentie- en Adressenbestand (CRAB) wordt beheerd en bijgehouden door steden en gemeenten. Vanaf eind november moeten zij daarvoor overschakelen naar het Gebouwen-, Adressen en Wegenregister en gebruikmaken van het nieuwe LARA” aldus Jan Laporte, relatiebeheerder bij Digitaal Vlaanderen.

“Het CRAB was technisch verouderd. Het wordt daarom uitgefaseerd. De nieuwe registers bieden onder andere meer integratiemogelijkheden. De demoversie van het vernieuwde LARA werd eind september voor het eerst aan het grote publiek gepresenteerd, wat een belangrijke stap is. Voor steden en gemeenten betekent dit dat ze voor het eerst te zien kregen hoe ze het Gebouwen- en Adressenregister in de toekomst moeten bijhouden.”

Tijdig overschakelen

Het is noodzakelijk dat iedereen zich voorbereidt op de overgang naar het nieuwe systeem. Wie momenteel gebruikmaakt van het CRAB, moet op tijd overschakelen naar de nieuwe registers. U hebt toegang via webservices, de downloadtoepassing en natuurlijk via LARA of een oplossing op de private markt. Ook de downloadprocedure verandert: CRAB-downloads zullen niet meer beschikbaar zijn, en in plaats daarvan moet u het Gebouwen- en Adressenregister downloaden. Meer informatie voor het overschakelen vindt u in het Migratiehandboek(opent in nieuw venster).

In november ligt het CRAB-beheer stil

Gebruikers en raadplegers houden er ook best rekening mee dat steden en gemeenten in november niets kunnen bijwerken in het CRAB. Het CRAB blijft toegankelijk tot eind november, maar wordt niet geactualiseerd. Als u fouten of onvolledigheden vaststelt, dan kunnen die pas gecorrigeerd worden als we zijn overgeschakeld, begin december.

Infosessie voor wie enkel raadpleegt via LARA

Voor degenen die LARA enkel raadplegen en eventueel meldingen indienen is het belangrijk om te weten dat er eind november een demosessie wordt georganiseerd. Een overzicht van alle opleidingen vindt u op deze pagina(opent in nieuw venster).

Meer info?