Gedaan met laden. U bevindt zich op: Het Vlaams Datanutsbedrijf gaat officieel van start onder de naam ‘athumi’ Nieuwsberichten van Digitaal Vlaanderen

Het Vlaams Datanutsbedrijf gaat officieel van start onder de naam ‘athumi’

Blogbericht
5 mei 2023

In het bijzijn van meer dan 300 bedrijfsleiders en professionals heeft Vlaams minister-president Jan Jambon officieel het Vlaams Datanutsbedrijf gelanceerd onder de merknaam ‘athumi’. Tijdens een demo werd het allereerste platform voor veilige en slimme datakluizen in Europa getoond. De partners van het eerste uur zoals Microsoft, Randstad en Doccle brachten er hun plannen en realisaties. Ook Itsme kondigde aan dat het in zee gaat met athumi en de toegang tot de datakluizen zal voorzien vanuit de Itsme-app.

 

Minister-president Jambon: “Met meer dan 10 partnerships neemt het Vlaams Datanutsbedrijf een vliegende start. Het is strategisch erg belangrijk: we beschermen maximaal de data van onze mensen en bedrijven. Zij bepalen wat ermee mag gebeuren, denk aan AI of gepersonaliseerde diensten.”

Het is de missie van athumi(opent in nieuw venster) om méér data méér inzetbaar maken voor méér bedrijven. Daarvoor beschikt het Vlaamse Datanutsbedrijf over het allereerste platform voor veilige en slimme datakluizen in Europa. Een demo van dit platform toont de werking ervan bij het delen van een diploma met een potentiële werkgever. In samenwerking met Flanders Technology & Innovation zijn de plannen getoond voor een gezondheidskluis die sportieve data van wearables en sport-apps combineert met gezondheids- en voedingsinformatie. Ook voor een woning heeft een datakluis een meerwaarde, bijvoorbeeld om de data van alle slimme toestellen zoals een thermostaat, slimme deurbel of andere sensoren, veilig en betrouwbaar te kunnen gebruiken.

Naast het kluizenplatform zet athumi in op platformen voor datasamenwerking tussen bedrijven. Het vastgoedinformatieplatform bijvoorbeeld wil alle partijen die betrokken zijn bij het verkopen van vastgoed vlotter met elkaar verbinden. Op enkele maanden tijd kan het al sterke resultaten voorleggen: 95 gemeenten zijn eraan gekoppeld, en er zijn al 15.000 transacties via het platform verlopen.

Itsme kondigde op het event in primeur ook een samenwerking met het Vlaams Datanutsbedrijf aan, en toonde hoe de integratie van kluizen in de Itsme-app zal verlopen. Vanuit de mobiele app krijg je als gebruiker het overzicht van al je data in de kluizen die je bezit, en kan je de toestemming geven om een gegeven uit één van je kluizen te delen met een derde partij. Daarmee komen de datakluizen van athumi ook in bereik van miljoenen Itsme gebruikers.

Het idee van een Vlaams Datanutsbedrijf is ontstaan in de schoot van Digitaal Vlaanderen, het digitale agentschap van de Vlaamse overheid. Eind vorig jaar is het Vlaams Datanutsbedrijf formeel opgericht en nu staat het klaar met haar platformen en diensten om bedrijven te ondersteunen. Ook al blijft de Vlaamse overheid hoofdaandeelhouder om de onafhankelijkheid te blijven garanderen, athumi zal als een autonoom bedrijf werken. Jan Smedts, administrateur-generaal van Digitaal Vlaanderen: “De oprichting van het Vlaams Datanutsbedrijf als neutrale partij in de markt was een opdracht voor Digitaal Vlaanderen. We hebben het idee en de business case uitgewerkt en geïncubeerd. Nu zijn we trots dat het bedrijf echt uit de startblokken kan.”

De start van het Datanutsbedrijf komt op een kantelpunt voor onze samenleving. Minister-president Jan Jambon: “We evolueren naar een datagedreven samenleving die veel slimme oplossingen hanteert. Dat brengt nieuwe opportuniteiten en uitdagingen met zich mee. Vandaag wordt uw data gebruikt zonder dat je het goed en wel beseft en vaak door bedrijven ver weg van hier, met een ander DNA en andere waarden dan wij hier in Vlaanderen hanteren. Dat moet anders. We komen in een nieuw tijdperk. Vlaanderen toont zich in Europa als voortrekker en is uitstekend geplaatst om op het terrein van datatech een grote voorsprong te nemen”.

athumi zal als onafhankelijke partij bedrijven kunnen verbinden om op een veilige en betrouwbare manier hun data samen te brengen en te laten renderen. Daarbij concurreert het niet met bestaande spelers: athumi zal de onderliggende infrastructuur van datakluizen en datasamenwerking voorzien. De concrete applicaties en projecten worden door andere bedrijven en organisaties aangeboden.

Volg athumi op sociale media