Gedaan met laden. U bevindt zich op: Informatieveiligheid: wat wordt er gedaan en wat kunt u doen? Nieuwsberichten van Digitaal Vlaanderen

Informatieveiligheid: wat wordt er gedaan en wat kunt u doen?

Nieuwsbericht
20 december 2022

De recente incidenten op het vlak van informatieveiligheid bij lokale besturen Zwijndrecht, Antwerpen en Diest tonen andermaal het belang aan van preventieve maatregelen en een weerbare ICT-infrastructuur. Het Crisiscentrum van de Vlaamse overheid riep op om alert te zijn. Daarnaast heeft de verhoogde waakzaamheid en continue monitoring ervoor gezorgd dat de dreiging voor de Vlaamse overheid tot dusver zonder impact gebleven is. Voor de lokale besturen werd het Cyber Response Team opgericht, een initiatief van Agentschap Binnenlands Bestuur en Digitaal Vlaanderen, in nauwe samenwerking met de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) en het Centrum voor Cybersecurity (CCB).

Het Cyber Respons Team helpt lokale besturen met:

  • Ondersteuning bij Quick response plannen en snelle contacten met Cyber audit en herstelacties - Ondersteuning bij de meldingsplicht en dossieropbouw, samen met Bureau voor Gegevensbescherming van Digitaal Vlaanderen.
  • Ondersteuning bij het neerleggen van klachten bij relevante politiediensten.
  • Samenwerking tussen lokale besturen stimuleren door samenwerking met CCB, door informatie te laten doorstromen naar VVSG, V-ICT-OR en andere ondersteunende ledenorganisaties.
  • Adviezen formuleren.

Wat als het bij u, als Vlaamse of lokale overheid, toch mis gaat?

Als het toch mis gaat, is het van belang om:

Verspreid deze informatie in uw organisatie

Snel kunnen handelen, betekent weten wat u te doen staat. Wij adviseren daarom deze informatie te verspreiden onder de ICT-verantwoordelijken, veiligheidscoördinatoren en Data Protection Officers (DPO).

Vragen voor het Team Informatieveiligheid, over informatieclassificatie en preventie maatregelen, kan u stellen via security@vlaanderen.be.

Meer informatie over de veiligheidsdiensten en informatieveiligheid vindt u op deze pagina.