Gedaan met laden. U bevindt zich op: Nieuwe versie van LARA in productie: een mijlpaal in het raadplegen en beheren van adressen Nieuwsberichten van Digitaal Vlaanderen

Nieuwe versie van LARA in productie: een mijlpaal in het raadplegen en beheren van adressen

Nieuwsbericht
5 december 2023

Op 1 december ging de nieuwe versie van LARA (Loket voor Authentieke Registratie) succesvol in productie. Deze lancering betekent een grote stap vooruit in het raadplegen en beheren van het gebouwen- en adressenregister. Het was ook de laatste noodzakelijke mijlpaal om het verouderde CRAB-systeem te vervangen.

“Met LARA kunnen gebruikers niet alleen grondig door het gebouwen- en adressenregister navigeren, maar ook actief deelnemen door meldingen in te dienen” laat relatiebeheerder Jan Laporte van Digitaal Vlaanderen weten. “Via deze functionaliteit kunnen gebruikers rechtstreeks met de beheerders communiceren over verbeteringen of aanpassingen in de data”.

Een specifieke doelgroep die direct de voordelen van het vernieuwde LARA zal ondervinden, zijn steden en gemeenten. Met deze tool kunnen zij de registers beheren, en meldingen opvolgen en behandelen.

De meeste diensten van CRAB zijn niet meer beschikbaar

Sinds 1 december zijn de meeste diensten van CRAB niet meer beschikbaar. Dit systeem werd bijna twee decennia lang gebruikt. In de vroege jaren 2000 was CRAB een voorloper op het gebied van databasebeheer en toegankelijkheid. Het was ook een van de eerste databronnen binnen de overheid die via webservices kon worden geraadpleegd. Op 20 jaar groeide het uit tot een uiterst populaire bron van hoog-kwalitatieve data over alle adressen in Vlaanderen, mede dankzij het continue werk van de steden en gemeenten om de adressen op hun grondgebied actueel en correct te houden. Door de technologische versnelling van de laatste jaren was het CRAB toe aan een grondige vernieuwing.

Opgevolgd door het Gebouwen- en Adressenregister

Met het oog op de toekomst wordt het CRAB nu opgevolgd door het Gebouwen- en Adressenregister, dat onder meer toegankelijk is via het gebruiksvriendelijke LARA-platform. Dit nieuwe systeem blijft, net als zijn voorganger, trouw aan technologische vooruitgang. Het Gebouwen- en Adressenregister is niet alleen een naadloze opvolger, maar biedt ook geavanceerde mogelijkheden voor gebruikers die op zoek zijn naar betrouwbare en actuele informatie.

Ontdek LARA

“Wij moedigen iedereen aan om LARA te ontdekken en te ervaren” roept Jan Laporte op. “Verken het Gebouwen- en Adressenregister, ontdek hoe u via LARA verbeteringen en aanpassingen aan de data kunt melden en zodoende bijdraagt aan basisregisters die altijd up-to-date zijn”.