Gedaan met laden. U bevindt zich op: Onder de motorkap van Alivia huist een krachtig Digitaal Vlaanderen team Nieuwsberichten

Onder de motorkap van Alivia huist een krachtig Digitaal Vlaanderen team

Nieuwsbericht
5 september 2023

De webtoepassing en mobiele app Alivia -waarvan volgend jaar een eerste versie wordt getest in twee pilootregio’s- is baanbrekend in de wereld van zorg en ondersteuning. Alivia zet de zorgbehoevende persoon centraal en biedt een platform waarin de zorgbehoevende persoon zelf, de mantelzorgers en de professionele zorgaanbieders laagdrempelig kunnen samenwerken. Digitaal Vlaanderen en DXC-Cegeka bouwen de toepassing in opdracht van Departement Zorg.

Wat is Alivia?

Alivia is een laagdrempelig samenwerkingsinstrument waar de persoon met een zorg- en ondersteuningsnood, de mantelzorgers en de professionele zorgaanbieders samenwerken. Door de patiënt de regie van zorg in eigen handen te laten nemen en de mantelzorgers te betrekken als volwaardige partner, verhoogt hun betrokkenheid aanzienlijk. Het team stelt samen zorg- en ondersteuningsdoelen op en wijzen ze taken toe die gedeeld worden met het volledige zorgteam. Zo weten de zorgteamleden wie waarmee bezig is, wordt er transparanter gecommuniceerd en worden taken niet dubbel opgenomen.

Baanbrekend in de wereld van zorg

Deze vorm van interdisciplinaire samenwerking wordt vandaag nog door geen enkel digitaal instrument, zoals het patiëntendossier, zorgdossier, bewonersdossier, Vitalink, BelRAI, portalen van ziekenhuizen,thuiszorgorganisaties… mogelijk gemaakt. Digitaal Vlaanderen en DXC Cegeka startten dan ook op technisch vlak met een wit blad.

Driekoppig team legt werking uit

Luc Deflem, Business Partner, Niels Vandevenne, Solution Architect, en Nik Silverans, Projectmanager bij Digitaal Vlaanderen, werden door het departement Zorg uitvoerig geïnterviewd over hun rol en werkwijze. Ze leggen o.a. uit waarom de “eHealth pseudonimisatie” die in Alivia wordt geïntegreerd zo innovatief is en hoe die werkt. Een tipje van de sluier: pseudonimisatie is een nieuwe techniek die persoonsgegevens herschrijft in een onleesbare taal, zodat ze veilig bewaard kunnen worden in een databank. Wie in de databank een kijkje zou gaan nemen, zal dus geen gegevens zien die te koppelen zijn aan een persoon.

Uitvoerig testen

Twee pilootregio’s in Antwerpen en West-Vlaanderen gaan de nieuwe toepassing uitvoerig testen in het voorjaar van 2024. Digitaal Vlaanderen en DXC-Cegeka zullen, samen met Departement Zorg, de input van deze piloten op de voet volgen en de ontwikkeling van Alivia bijsturen waar nodig.

Lees het interview(opent in nieuw venster) op de website van Departement Zorg.

Ontdek de Projectoplossingen op maat van Digitaal Vlaanderen.