Gedaan met laden. U bevindt zich op: Opmars MAGDA Online PRO is niet te stuiten Nieuwsberichten van Digitaal Vlaanderen

Opmars MAGDA Online PRO is niet te stuiten

Blogbericht
22 november 2022

Ook lokale besturen vinden hun weg

MAGDA Online kent sinds de lancering van het vernieuwde MAGDA Online PRO een steile opmars. Gebruikers uit diverse hoeken van de Vlaamse overheid, en ook vele lokale besturen, maken regelmatig gebruik van de tool. Lokale besturen zoeken er persoonsgegevens mee op, ze raadplegen het kadaster, gaan op zoek naar mobiliteitsgegevens en versturen brieven via de MAGDA Documentendienst. Vooral gebruiksvriendelijkheid en een laagdrempelige instap voor zowel grote als kleine besturen verklaren het succes. We hadden een gesprek met Anneleen Gouwy, de productmanager van Magda Online.

Waarom is Magda Online zo belangrijk voor lokale besturen?

Anneleen Gouwy is productmanager van Magda Online. Ze stond aan de wieg van Magda Online PRO en zag het platform uitgroeien tot een zeer gewaardeerd en onmisbaar instrument. Anneleen Gouwy: “Magda Online is bedoeld voor opzoekingen die eerder ad hoc of eenmalig van aard zijn. We merken dat er een grote behoefte is aan dit soort raadplegingen. Elk type afnemer met de juiste machtiging (lokale besturen, entiteiten van de Vlaamse overheid en economische actoren) kan er ad hoc opzoekingen doen. En dat zonder een groot IT-investeringsbudget.”

Kadaster raadplegen in Magda Online PRO

De meest actuele bron is het AAPD (het kadaster). Toegang tot deze bron is voor de lokale besturen noodzakelijk voor diverse doeleinden. In afwachting van de integratie van kadasterinfo in de gemeentelijke software, werd Magda Online ingeschakeld. Uit de cijfers bleek al snel dat er een grote behoefte is aan deze tool. Het aantal opvragingen en gebruikers groeide dan ook razendsnel en groeit nog steeds.”

Raadplegen vernieuwde kadasterdiensten nu eenvoudiger

Sinds oktober 2022 wordt het opzoeken van een eigenaar via de kadasterdiensten een pak eenvoudiger. Dat was nodig, aldus Anneleen Gouwy: “In de pilootversie van Magda Online was het een hele klus voor de gebruiker om de eigenaar van een perceel te achterhalen. De nieuwe versie is veel handiger in gebruik. Er kan ingezoomd worden op een kaart en je kan meteen op het gevonden perceel doorklikken. De gebruikers zijn dan ook bijzonder enthousiast. In 2022 deden 120 lokale besturen opzoekingen in het kadaster via MAGDA Online en we verwachten dat het aantal nog zal stijgen.”

Zo ziet het domein kadaster eruit in de vernieuwde MAGDA Online PRO.

GAS- en PARKEERbeleid opvolgen via Magda Online

Anneleen Gouwy: “In het kader van GAS- en parkeerbeleid staan gemeenten tegenwoordig zelf in voor, bijvoorbeeld, het opsporen van de eigenaar van een foutgeparkeerd voertuig. Zij kunnen dankzij Magda Online zelf de nummerplaat en de actuele adresgegevens van de eigenaar opzoeken. Een bijkomend voordeel van de toepassing is dat ze in MAGDA Online Pro heel eenvoudig een brief naar de eigenaar kunnen versturen via de MAGDA Documentendienst. Die brief gaat in eerste instantie naar de eBox of als eBox niet geactiveerd is, dan wordt het document verstuurd per post. Veel lokale besturen hebben op die manier kennisgemaakt met de MAGDA Documentendienst.”

Eenvoudige aansluiting en snel van start

Een van de grote voordelen van Magda Online PRO is de beperkte investering. IT-budgetten zijn niet nodig, want de opvraging gebeurt volledig in de online toepassing. De investering is gebaseerd op een eenmalige aansluitkost per domein (meer info).(opent in nieuw venster) Voor lokale besturen zijn er een aantal algemene machtigingen, waardoor men snel van start kan gaan. Wie interesse heeft om aan te sluiten bij één of meerdere domeinen, volgt best onze aansluitingsprocedure(opent in nieuw venster).

Neem een kijkje

Neem een kijkje op onze helppagina’s(opent in nieuw venster) voor meer informatie.

Krijg meer zicht op de toepassing via onze instructiefilmpjes(opent in nieuw venster).

Contacteer ons(opent in nieuw venster) bij verdere vragen of om een dienst in samenwerking toe te voegen.