Gedaan met laden. U bevindt zich op: Smart Region Office in werking: een samenwerking van ABB, VLAIO en Digitaal Vlaanderen Nieuwsberichten

Smart Region Office in werking: een samenwerking van ABB, VLAIO en Digitaal Vlaanderen

Blogbericht
1 juli 2022

Drie Vlaamse entiteiten bouwen aan de uitrol van een slimme Vlaamse regio. Agentschap Binnenlands Bestuur (ABB), het Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) en Digitaal Vlaanderen werken samen als virtueel team met vertegenwoordigers uit elke entiteit: de Smart Region Office. De Vlaamse Regering heeft daarmee de ambitie om Vlaanderen de Europese koploper te maken op het vlak van slimme regio’s.

Een slimme regio zet technologie in als een middel om regionale of lokale maatschappelijke uitdagingen zoals mobiliteit, milieu, water, stadvernieuwing, inclusie, … efficiënter en meer gebruiker-centraal aan te pakken. Het doel is om leefbare, duurzame, robuuste en inclusieve lokale besturen en regio’s te bouwen voor iedereen die er woont, werkt of op bezoek komt.

In een mededeling aan de Vlaamse Regering van 1 juli 2022 heeft de Smart Region Office haar missie, positionering en rol, werkwijze en aanzet tot actieplan geduid. De Smart Region Office vervult een centrale rol om alle initiatieven, standaarden en goedepraktijken te delen en te coördineren. Daarvoor werkt ze samen met Vlaamse entiteiten en lokale besturen, kennisinstellingen en de bedrijven. De Smart Region Office brengt steden en gemeenten met gelijkaardige uitdagingen samen, ondersteunt projectoproepen zoals Gemeente zonder Gemeentehuis en City of Things en zorgt dat slimme toepassingen zoveel mogelijk gemeenschappelijk aanbesteed en geïmplementeerd worden. Zo bereiken we meer kostefficiëntie, meer gebruiksgemak, meer en betere resultaten en een betere kennisdeling in de verdere uitrol van een Smart Region beleid.

Ook de koppelingen met de Vlaamse generieke bouwstenen (Toegangsbeheer, Mijn Burgerprofiel, e-loketondernemers.be, MAGDA, LBLOD, enzovoort…), het opzetten en volgen van standaarden (OSLO) en de principes van de generieke Open City architectuur (VLOCA) worden daarbij bewaakt.

De Vlaamse overheid wil ook extra aandacht besteden aan de drempels die kleine gemeenten en landelijke gebieden ondervinden om deze slimme steden-technologie te implementeren.

Zit je met vragen, heb je ideeën voor nieuwe toepassingen of wil je graag samenwerken? Aarzel dan niet om contact op te nemen met de Smart Region Office:

willem.geelen@vlaanderen.be(opent in uw e-mail applicatie) (Digitaal Vlaanderen)

ronald.hermans@vlaanderen.be(opent in uw e-mail applicatie) (Agentschap Binnenlands Bestuur)

nils.walravens@vlaio.be(opent in uw e-mail applicatie) (Agentschap Innoveren & Ondernemen)