Gedaan met laden. U bevindt zich op: Stad Gent, Vanden Broele en Universiteit Gent winnen de Vlaanderen Digitaal Awards Nieuwsberichten van Digitaal Vlaanderen

Stad Gent, Vanden Broele en Universiteit Gent winnen de Vlaanderen Digitaal Awards

Blogbericht
22 september 2022

Op de nocturne van de Trefdag Digitaal Vlaanderen 2022 in Flanders Expo in Gent werden voor het eerst de Vlaanderen Digitaal Awards uitgereikt. De Universiteit Gent kreeg voor het project Dodona de award voor het meest inclusieve project, de Stad Gent won met de Collectie van de Gentenaar de award voor het meest duurzame project en de Digitale dienstenmotor van het bedrijf Vanden Broele werd uitgeroepen tot het beste digitale transformatieproject.

Met de prijzen beloont Digitaal Vlaanderen ondernemingen, overheden en onderwijsinstellingen die meehelpen om de publieke sector in Vlaanderen op een succesvolle manier digitaal te transformeren. Maar liefst 46 inzendingen streden mee om een van de drie prestigieuze awards. Daaruit koos de jury negen genomineerden en uiteindelijk drie winnaars. Criteria waren onder meer toegankelijkheid, gebruiksvriendelijkheid en veel potentieel op lange termijn.

Dit zijn de drie winnaars:

Het meest inclusieve project

  • Dodona, Universiteit Gent

Dodona (dodona.ugent.be(opent in nieuw venster)) is een online leeromgeving om te leren programmeren. Het wordt gratis ter beschikking gesteld aan onderwijs-, onderzoeks- en overheidsinstellingen. De jury riep het project tot winnaar uit omdat de toepassing zich gedraagt als een online co-teacher die ontworpen is om elke student toegang te geven tot onderwijs van hoge kwaliteit. Het is bovendien gratis toegankelijk voor iedereen en ondersteunt meerdere initiatieven die het STEM-onderwijs promoten.

Het meest duurzame project

  • Collectie van de Gentenaar, Stad Gent

Gentse musea, erfgoedinstellingen en inwoners delen in dit project hun gedigitaliseerde cultureel erfgoed. Op die manier zorgt ‘De Collectie van de Gentenaar’(opent in nieuw venster) ervoor dat burgers, musea en erfgoedinstellingen vrij en creatief gebruik kunnen maken van elkaars objecten, documenten en verhalen. Het project werd als winnaar gekozen omdat de stad een grote inspanning heeft gedaan om een grote hoeveelheid data te ontsluiten op een duurzame manier. Voor deze toepassing is de stad Gent bovendien in veel wijken op zoek gegaan naar de stem van elke Gentenaar. Het is dus naast een duurzaam project, ook een inclusief project.

Het beste digitale transformatieproject

  • eGovFlowDIY in kader van raamovereenkomst: de Digitale Dienstenmotor, Vanden Broele

Via de raamovereenkomst ‘Digitale Dienstenmotor(opent in nieuw venster)’ kunnen besturen (individueel of begeleid) eigen processen automatiseren. De jury heeft het project als winnaar uitgeroepen omdat het een zeer laagdrempelig project is. Lokale ambtenaren met een beperkte technische kennis kunnen het makkelijk gebruiken en integreren, en het stimuleert lokale besturen om ook op hun niveau versneld digitaal te transformeren.

Proficiat!