Gedaan met laden. U bevindt zich op: Team 12 wint de Trefdag Hackathon met app voor het Agentschap Opgroeien Nieuwsberichten van Digitaal Vlaanderen

Team 12 wint de Trefdag Hackathon met app voor het Agentschap Opgroeien

Blogbericht
27 september 2022

Een team software-ontwikkelaars die werkten aan een model voor een app voor het Agentschap Opgroeien werd uitgeroepen tot winnaar van de Trefdag Hackathon, een initiatief van Digitaal Vlaanderen met steun van Microsoft. Het team overtuigde de jury met hun mockup voor de ‘ikgroei-app’. De app wil kinderen toegang geven tot hun verhaal en ook hulpverleners helpen om moeilijke zaken uit de dossiers van het Agentschap Opgroeien uit te leggen aan de betrokken kinderen en jongeren.

De driedaagse Trefdag Hackathon vond plaats op 19, 20 september bij Microsoft in Zaventem en op 21 september in Flanders Expo in Gent. Dit was net voor de Trefdag Digitaal Vlaanderen op donderdag 22 september. Op de hackathon kwamen zowel mensen met inzicht in het functioneren van de overheid bijeen als mensen met kennis van software. Samen proberen ze nieuwe innovatieve oplossingen te zoeken voor maatschappelijke uitdagingen.

Tijdens de driedaagse hackathon werkten ze samen met Microsoft en hun partners in kleine teams om ideeën concreet uit te werken tot een mockup. Een mockup toont hoe de afgewerkte app er zou kunnen uitzien. Creatief zijn en origineel denken waren daarbij essentieel.

Vooraf samengestelde teams

Er waren 160 deelnemers die werden ingedeeld in 16 teams.

“In het voorjaar lanceerden we een oproep naar lokale besturen en overheidsagentschappen om cases in te dienen” laat organisator Hermen Groen van Microsoft weten. ”We hebben ook de ICT-partners binnen de Vlaamse overheid aangeschreven met de vraag om deel te nemen. Op basis van de benodigde competenties voor de verschillende cases werden zo teams samengesteld. Begin september volgde ook nog een briefing. Op de hackathon zelf konden de teams na een korte openingsspeech op maandagmorgen meteen van start gaan. De derde dag van de hackathon, op woensdag, mochten ze dan het resultaat presenteren aan de jury.”

Na zorgvuldig wikken en wegen riep de jury de ‘ikgroei-app’ van team 12 voor het Agentschap Opgroeien uit tot winnaar. De tweede plaats ging naar Team 13 met hun mockup voor ‘Spraakherkenning voor technische reparaties’ van de Watergroep. Team 8 met de mockup ‘Apply with VDAB’ werd verdienstelijk derde.

Stukken uit dossiers op een laagdrempelige manier ontsluiten

De ‘ikgroei-app’ wil kinderen een verhaal bieden en tegelijk hulpverleners helpen om moeilijke zaken uit de dossiers van het Agentschap Opgroeien uit te leggen aan de betrokken kinderen en jongeren, onder meer met behulp van tekeningen. De app is interactief waardoor jongeren ook vragen kunnen stellen aan hulpverleners. Uiteraard worden gevoelige gegevens daarbij beschermd. De jury was erg geraakt door de complexe problematiek die de app aankaart en de grote groep jonge mensen die hiermee wordt geconfronteerd en dus ook kan worden geholpen met de app.

“We gaan de mock up gebruiken om een draagvlak te creëren voor het ontwikkelen van een platform voor kinderen en jongeren” aldus Nele Wynants van het Agentschap Opgroeien.

De winnaars mochten hun project voorstellen op de Trefdag Digitaal Vlaanderen. Ze kregen ook een diner aangeboden.

Proficiat!