Gedaan met laden. U bevindt zich op: Wat u zeker moet weten over OGC API’s en waarom Digitaal Vlaanderen ze voortaan aanbiedt Nieuwsberichten van Digitaal Vlaanderen

Wat u zeker moet weten over OGC API’s en waarom Digitaal Vlaanderen ze voortaan aanbiedt

Nieuwsbericht
8 maart 2022

“Open Geospatial Consortium API’s” worden de toekomst wat betreft geografische data uitwisseling genoemd. Wie van dichtbij - of zelfs veraf - betrokken is bij de digitale transformatie, heeft er baat bij om te weten waarom dat zo is.

Wat zijn OGC API’s?

OGC API’s - Open Geospatial Consortium API’s(opent in nieuw venster) - zorgen voor een nieuwe, volgens sommigen revolutionaire en gestandaardiseerde manier om geografische gegevens te delen. Ze worden wereldwijd ingezet om applicaties en oplossingen te voorzien van krachtige location information. Vooral diensten die sterk afhankelijk zijn van de correcte en snelle doorstroming van deze informatie, zoals hulpdiensten, brandweer, defensie, voedselveiligheid, enz. zijn gebaat bij deze nieuwe standaarden.

Nieuwe moderne standaarden: REST API’s

Tot voor kort werden de Web Feature Services (WFS) van Digitaal Vlaanderen gebruikt om deze gegevens te delen. Deze bieden toegang tot onder meer geografische data van gebouwen, adressen, wegen of waterlopen en worden aangeleverd als GML.

Het OGC heeft echter nieuwe moderne standaarden ontwikkeld in de vorm van REST API’s. REST API’s sluiten aan bij de moderne API-standaarden. Gegevens kunnen aangeboden worden in json, geo-json, jsonld en HTML. Digitaal Vlaanderen implementeert deze standaarden en stelt vanaf vandaag OGC API Features(opent in nieuw venster) ter beschikking. Met andere woorden: alle geografische datasets die Digitaal Vlaanderen via WFS ter beschikking stelt, worden nu ook via deze REST API’s ontsloten.

Waarom zo revolutionair?

OGC API’s zijn interoperabel, eenvoudiger te implementeren en makkelijker te begrijpen door ontwikkelaars met beperkte ervaring met geografische data en diensten. Ze worden de toekomstige gestandaardiseerde manier om geografische gegevens te delen, genoemd omdat ze toelaten om informatie van hoge kwaliteit in nagenoeg elk formaat aan te bieden. OGC API Features is de eerste module van de OGC API’s die Digitaal Vlaanderen implementeert. Later volgen OGC API Coverages, OGC API Tiles en OGC API Maps.

Daar waar OGC API Features zorgen voor de toegang - al dan niet aan de hand van specifieke zoekopdrachten - tot ruimtelijke vectorgegevens (punten, lijnen, polygonen), bieden OGC API Coverages rastergegevens (pixels) aan. OGC API Tiles en OGC API Maps focussen zich op de visualisatie van die vector- en rasterdata.

De OGC API Features kunnen reeds gebruikt worden in een aantal GIS-toepassingen en ontwikkelingsbibliotheken. Het volledige aanbod staat op de Overdrachtdiensten-webpagina.

Uitgebreidere en technische informatie kan teruggevonden worden in het forumbericht ‘OGC API Features beschikbaar’. (opent in nieuw venster)