Gedaan met laden. U bevindt zich op: "We cannot afford to lose this battle": het EU-debat op de Trefdag zet de meningen op scherp Nieuwsberichten van Digitaal Vlaanderen

"We cannot afford to lose this battle": het EU-debat op de Trefdag zet de meningen op scherp

Nieuwsbericht
7 november 2023

4 titanen, 4 opiniemakers uit de wereld van de digitale transformatie zakten af naar de Trefdag23 en namen deel aan dit spraakmakend EU-debat. Samen met Raf Buyle van Digitaal Vlaanderen legden ze elkaar 3 statements voor: over EU-regulering, over een ‘Human Centric digital renaissance’ en natuurlijk over AI. De meningen liepen behoorlijk uit elkaar en zorgden voor een interessant debat. Dat het soms heel snel ging, hoeft u geen zorgen te baren. U vindt hier een kort overzicht en de link naar het volledige debat.

 

  • Peter Hinssen, Serial entrepreneur, adviser & author,
  • Denny Wong, Business Designer, Gaia-X Finland Hub – coordinated by Sitra,
  • Bert Verdonck, CEO, Luxembourg National Data Service
  • Andrea Halmos, Deputy Head of Unit, DG DIGIT, European Commission

De eerste is een stelling van Peter Hinssen.

“De EU-regulering remt innovatie af.”

Hij ziet een tsunami aan regels, van GDPR en Digital Service-act tot de AI-act en pleit voor terughoudendheid. Ook Denny Wong vindt dat het te snel gaat, naar zijn gevoel komt regulering vaak te vroeg. Zowel Andrea Halmos als Bert Verdonck zien meer voordelen dan nadelen. Voor Andrea Halmos dient Europa als voorbeeld voor andere landen en Bert Verdonck vergelijkt het met de opkomst van de mobiele telefoon en GPS, waar de snelle regulering ook kansen toebedeelde aan kleinere bedrijven.

“Europa is waarde gedreven en beschermt de rechten van haar inwoners, dat is de voedingsbodem voor een nieuwe digitale renaissance.”

Deze stelling leidt tot een gedreven debat.

Andrea Halmos prijst het idee en ziet nu al een verschuiving in de focus van digitale overheden: van efficiëntie en effectiviteit naar een focus op waarde. Denny Wong kijkt eerder verontrust naar de verschillen in de wetgeving tussen EU en US en hoe die ons verder kunnen verdelen.

Peter Hinssen strooit zout in de wonde door erop te wijzen dat de US niet focust op waarde, maar op waarde creatie (value vs value creation), m.a.w. op schaalvoordeel. Hij zet zijn visie kracht bij door het voorbeeld van de hyperscalers aan te halen. Gaia-X als cloud oplossing leek briljant, maar de realiteit is dat er slechts twee groten uit de US meespelen.

Voor Bert Verdonck is protectionisme de oplossing niet. Wel gelooft hij dat het bieden van meer transparantie op termijn vruchten zal afleggen. Ook hij ziet dat steeds meer terms & conditions dichter naar EU-waarden neigen.

“Hoe bouwen we ethische grenzen voor AI. Wat moet de houding van Europa zijn?”

Het panel is het erover eens dat AI voor de mens moet werken en dat de data waarmee AI getraind wordt op een faire manier bekomen wordt. “Humanity at the center in the era of algorithms.” Het klink goed. Maar voor Peter Hinssen wordt dit het moment van de waarheid: “Dit is de strijd die Europa niet mag verliezen”.

Herbekijk het EU-debat

Herbekijk het EU-debat hieronder. Geniet ook van de boeiende keynotes van Peter Hinssen, Denny Wong en Björn De Vidts, transitiemanager athumi.

Het EU-debat

Inhoud is aan het laden