Gedaan met laden. U bevindt zich op: Winnaars Vlaanderen Digitaal Awards en Hackathon bekendgemaakt op Trefdag Nieuwsberichten

Winnaars Vlaanderen Digitaal Awards en Hackathon bekendgemaakt op Trefdag

Nieuwsbericht
7 november 2023

De Trefdag Vlaanderen Digitaal is elk jaar opnieuw de ideale plaats om toonaangevende awards uit te reiken. Ook dit jaar was de spanning te snijden en liepen de emoties hoog op. Eén ding hadden beide uitreikingen gemeen: de jury stond voor een moeilijke beslissing, want de kwaliteit van de inzendingen lag bijzonder hoog.

 

AI op school, Erfgoeddigitalisering en UiTWisselingsplatform winnen de Vlaanderen Digitaal Awards

Op de nocturne van de Trefdag Vlaanderen Digitaal in Flanders Expo zijn op 25 oktober de drie Vlaanderen Digitaal Awards uitgereikt. De vzw Dwengo won met het project AI op school de award voor het “Meest Inclusieve project”. De jury was onder de indruk hoe dé technologie van het jaar (AI) in laagdrempelige lesinhoud werd vertaald. Meemoo kaapt de award weg voor “Meest Duurzame Project” met het project om erfgoed te digitaliseren, waaronder ook Vlaamse topstukken. De award voor “Beste Digitale Transformatieproject van 2023” ging naar het UiTWisselingsplatform van Departement Cultuur, Jeugd en Media.

De prijzen werden uitgereikt door minister-president Jan Jambon, administrateur-generaal van Digitaal Vlaanderen Jan Smedts en administrateur-generaal van VLAIO, Mark Andries. Met de awards beloont Digitaal Vlaanderen ondernemingen, overheden, verenigingen en onderwijsinstellingen die meehelpen om de publieke sector in Vlaanderen op een succesvolle manier digitaal te transformeren. 26 inzendingen streden mee voor één van de drie awards. Daaruit koos de jury negen genomineerden en uiteindelijk drie winnaars. Criteria waren onder meer hergebruik, toepassing van open standaarden en maatschappelijke impact.

Het publiek mocht de winnaars van de Hackathon aanduiden

Een professionele jury selecteerde vorige maand vier finalisten voor de Trefdag Hackathon, een boeiende samenwerking tussen Digitaal Vlaanderen en Microsoft. De vier teams kregen 4 minuten tijd om hun project te pitchen voor een volle zaal op de #Trefdag23. Het publiek kreeg de moeilijke opdracht om hieruit twee winnaars aan te duiden: één voor het project met de meest indrukwekkende technische innovaties en één voor het project met de meest veelbelovende zakelijke en maatschappelijke impact. In alle projecten speelde artificiële intelligentie de hoofdrol.

De winnaars zijn:


🥇 In de ‘TECH’-categorie: Team 3 - Stad Brugge, ML6 | Your partner in AI, Cyclomedia. Zij creëerden een AI-tool om potentiële locaties voor vergroening in steden te detecteren.

🥇 In de ‘BUS’-categorie: team 8 - dataroots, Gemeente Grimbergen, Stad Oostende, Departement Omgeving. Zij creëerden een AI-tool om automatisch regelafwijkingen in vergunningsaanvragen te detecteren.

Wij wensen alle winnaars en bijna-winnaars van harte veel succes en hopen jullie snel terug te zien. We blijven jullie volgen!