Gedaan met laden. U bevindt zich op: België in Pléiadesbeelden Remote sensing-projecten bij Digitaal Vlaanderen

België in Pléiadesbeelden

De drie gewesten en de federale overheid stellen Belgische instellingen een volledige satellietbedekking van België ter beschikking. Het gaat om gegevens in zeer hoge resolutie. Een nieuw portaal van het federaal wetenschapsbeleid geeft toegang tot deze en nog veel andere beelden.

Eind december 2011 werd de Franse satelliet Pléiades 1A gelanceerd. Zijn tweelingbroer, Pléiades 1B, volgde begin december 2012. De beide aardobservatiesatellieten leveren beelden met een resolutie van 50 centimeter aan. In ruil voor haar deelname aan het Pléiadesprogramma kan België een bepaald aantal Pléiadesbeelden tegen sterk verlaagde prijzen aanbieden. In België gevestigde gebruikers die dienstverlenende en niet-commerciële opdrachten uitvoeren, kunnen hiervan gebruik maken via het Federaal Wetenschapsbeleid (BELSPO).

Gratis hergebruik

Het federaal wetenschapsbeleid (BELSPO), het Nationaal Geografisch Instituut (NGI), het Vlaamse gewest (onze organisatie), het Waalse gewest (SPW) en het Brusselse gewest (CIRB) tekenden in juli 2013 een conventie. Het ging om de gezamenlijke aankoop van een gebiedsdekkende opname van België in Pléiades-satellietbeelden. De niet-georthorectificeerde beelden werden opgenomen in de tweede helft van 2013. Ze hebben een resolutie van 50 centimeter. De beelden kunnen gratis hergebruikt worden door Belgische institutionele gebruikers voor niet-commerciële doeleinden. De beelden, met specifieke gebruiksvoorwaarden, zijn een bron voor wetenschappelijk onderzoek.

Nieuw portaal

Via een nieuw portaal, het Belgian Pléiades Archive(opent in nieuw venster) (BPA) kunnen vertegenwoordigers van administraties, universiteiten, onderzoekscentra en wetenschappelijke instellingen die gevestigd zijn in België zich inschrijven als een erkend Belgisch gebruiker. Ze kunnen dan de beelden downloaden die ze nodig hebben voor de uitvoering van hun dienstverleningsmissie.

Via het portaal kunnen ze profiteren van zeer gunstige tarieven bij de aankoop van Pléiadesbeelden via het commerciële circuit. Dit circuit werd door Airbus Defence & Space (vroeger Astrium / Spot Image) op poten gezet. Alle beelden die door erkende Belgische gebruikers werden aangekocht, worden eveneens in dit archief opgeslagen. Drie maand na aankoop worden ze gratis ter beschikking gesteld van andere erkende gebruikers.