Gedaan met laden. U bevindt zich op: GNSS referentiestations FLEPOS Centimeternauwkeurige positiebepaling

GNSS referentiestations

De uitbouw van een het GNSS-netwerk en de bijbehorende dienstverlening in Vlaanderen, vergt de installatie van gemeenschappelijke GNSS-referentiestations en van alle communicatie, controle en ondersteuning die ermee verband houden.


Door de informatie van alle referentiestations te combineren, kan een zeer nauwkeurige correctie worden aangeboden voor elke positie in Vlaanderen. Verschillende nauwkeurigheden kunnen worden bereikt, in functie van de gebruikte techniek en het type ontvanger:

  • submeter-nauwkeurigheid (GIS-applicaties, inventarisaties…);
  • centimeter-nauwkeurigheid (klassieke landmeetkunde, mobile mapping, precisielandbouw, …);
  • millimeter-nauwkeurigheid (zettingsmetingen,…).

Coördinaten van de FLEPOS referentiestations

Het Nationaal Geografisch Instituut (NGI) verzorgt de lange termijn monitoring en kwaliteitsbewaking van de referentiestations van FLEPOS (zie ook https://agn.ngi.be/NL/NL2-1.jsp(opent in nieuw venster). Op basis van deze lange termijn berekeningen geeft het NGI op regelmatige basis aanbevelingen om de coördinaten van de FLEPOS referentiestations aan te passen.

Deze aanpassingen hebben slechts een zeer geringe invloed op de hoogtenauwkeurigheid van de RTK-dienstverlening van FLEPOS.

Dit gaat voornamelijk om kleine hoogteverschillen. Deze zijn te wijten aan grondbewegingen. Zo merken we dat door het terug met grondwater opvullen van de mijnschachten in het Kempisch mijngebied, dit gebied langzaam terug omhoog komt. Daarentegen zien we een daling in verschillende referentiestations in West-Vlaanderen, die wellicht te wijten zijn aan het massaal oppompen van grondwater. Verder onderzoek over deze bodembewegingen in combinatie met grondwatermetingen kunnen nuttige beleidsinformatie opleveren.

Hier vindt u de lijst met de nieuwe coördinaten.