Als u het FLEPOS-netwerk wil gebruiken voor RTK-metingen of voor het afhalen van RINEX-data, moet u zich registreren via het online-registratieformulier ((opent in nieuw venster)).

Stappenplan registratie

 • Stap 1

  De gebruiker vult het registratieformulier ((opent in nieuw venster)) online in. Dit formulier bevat gegevens van de organisatie en de beheerder.

  Aan Belgische organisaties wordt gevraagd om het KBO-ondernemingsnummer ((opent in nieuw venster)) in te vullen indien gekend.

  Lees de gebruiksvoorwaarden en de privacyverklaring na en vink de gebruiksvoorwaarden (PDF bestand opent in nieuw venster) en de privacyverklaring (PDF bestand opent in nieuw venster) aan om deze te accepteren.

  Geef minimaal 1 beheerder uit uw organisatie op met zijn e-mailadres. Het is wenselijk bijkomende e-mailadressen van backup-beheerders aan te geven.

  Geef vervolgens aan welk€ abonnement(en) u wenst. Er bestaan 6 types abonnementen:

  • Survey (voor landmeetkundige, GIS-inventarisaties, geo-toepassingen, fotogrammetrie, drones).
  • Landbouw (voor land- en tuinbouwmachines).
  • Machinesturing (voor kranen van aannemers).
  • Maritiem (voor uitvoeren baggerwerken, peilingen, beloodsen).
  • Onderwijs (voor educatieve doeleinden, studenten).
  • Test (voor het uittesten van nieuwe toepassingen, materiaal of onderzoek).

  Een organisatie kan meerdere types abonnementen hebben. Ze moeten echter overeenstemmen met de ondernemingsdoeleinden. De duur van de abonnementen verschilt, net zoals het mogelijke geografisch bereik.

  Type abonnementDuur (jaar)Gebiedsbegrenzing
  Survey3Niet van toepassing
  Landbouw25 km buiten gewestgrens (Brussel wel inclusief)
  Machinesturing25 km buiten gewestgrens (Brussel wel inclusief)
  Maritiem35 km buiten gewestgrens, met uitbreiding Westerschelde en de Noordzee
  Onderwijs3Niet van toepassing
  Test1Niet van toepassing

  Na de standaardduur worden de abonnementen automatisch verlengd, met uitzondering van testabonnementen.

  De gegevens worden intern verwerkt in het klantensysteem van Digitaal Vlaanderen en in het FLEPOS-abonnementenbeheer.

 • Stap 2

  U ontvangt een admin-login voor de abonnementen van uw organisatie. Met die admin-login kunt u geen RTK-metingen uitvoeren. Deze login gebruikt u om een overzicht te hebben van alle actieve abonnementen in uw organisatie.

  Nieuw in de procedure (vanaf 4 maart 2022):

  U dient als beheerder zelf uw wachtwoord voor uw admin-login in te stellen via een link die u ontvangt, samen met uw admin-login.

  Per abonnement ontvangt de beheerder een mail met de nodige loginaccounts (gebruikersnaam) om met het GNSS-toestel te connecteren met FLEPOS.

  Nieuw in de procedure (vanaf 4 maart 2022):

  U dient als beheerder zelf uw wachtwoord voor uw gebruikersabonnement in te stellen. Hiertoe logt u met uw admin-login in op de webtoepassing https:\\flepos.vlaanderen.be; ((opent in nieuw venster)) ga naar ‘mijn accounts’ en klik op het aangevraagde gebruikersabonnement; stel een wachtwoord hiervoor in; Pas na het instellen van dit wachtwoord, is de registratie voor dit abonnement actief.

  Contacteer desgevallend uw toestel-leverancier om deze gegevens in te voeren.

  Na inloggen hebt u toegang tot de RTK-dienstverlening en haalt u RINEX-data af van de webtoepassing (https:\\flepos.vlaanderen.be ((opent in nieuw venster))).

  Raadpleeg ook de handleiding voor de registratie (PDF bestand opent in nieuw venster) (versie tot 2 maart 2022).

  Raadpleeg ook de handleiding voor de registratie (PDF bestand opent in nieuw venster) .(versie vanaf 4 maart 2022)

De meest courante instellingen voor uw toestel

Na registratie dient u een aantal instellingen in uw toestel in te voeren. Neem tijdig contact op met uw leverancier of bekijk zijn website om de nodige aanpassingen door te voeren.

Hieronder vindt u de meest courante instellingen voor uw toestel:

 • URL of IP-adres: flepos.vlaanderen.be of gnss.vlaanderen.be (of indien niet anders mogelijk het vast IP-adres 212.204.120.33)
 • Poort: 2101
 • Mountpoint/ankerpunt/bevestigingspunt: FLEPOSVRS31GR (voor GPS als Glonass) wordt nog het meest gebruikt. Kies voor FLEPOSVRS32GREC indien uw ontvanger naast GPS en Glonass ook Galileo en Beidou ondersteunt. In de instellingsdocumentatie leest u meer details of vindt u een ander mountpoint (PDF bestand opent in nieuw venster).

Daarna kan u met uw nieuwe loginnaam en wachtwoord inloggen en verbinding maken met uw toestel op het FLEPOS 3.0 systeem.

Let op : met de admin-login 11111admin kan u geen metingen uitvoeren. Deze gebruikerslogin dient enkel voor het beheer van uw abonnementen.

Wenst u achteraf bijkomende abonnementen?

Wenst u achteraf één of meerdere extra abonnementen aan te vragen dan kan dit eenvoudig door het klikken op de unieke link voor uw organisatie die u ontving bij de eerste mail van de registratie. Via die link dient u de administratieve gegevens niet meer opnieuw in te voeren en zal het verkrijgen van het abonnement sneller kunnen verlopen.

FLEPOS Registratie - Stap 1 voltooid IV

”Beste beheerder,
De eerste stap in de registratie van uw organisatie en beheerders werd succesvol uitgevoerd…..
Wenst u bijkomende abonnementen aan te vragen, dan kan u dit via deze unieke link (voor uw organisatie): ”