Het Generiek Informatieplatform Openbaar Domein (GIPOD) brengt alle informatie over (grond)werken, evenementen en hinder op het openbaar domein zoveel mogelijk samen. Het platform zorgt ervoor dat er meer afstemming komt tussen nuts- en wegenwerken. Zo vermijden we werken op omleidingstrajecten en detecteren we conflicten tussen grondwerken, werken en evenementen. Dit moet leiden tot minder (mobiliteits)hinder op het openbaar domein.

Voor wie?

Het GIPOD is in eerste instantie bedoeld voor kabel- en leidingbeheerders, openbaar-domeinbeheerders (steden, gemeenten en het Agentschap Wegen en Verkeer) en voor de vervoersmaatschappij De Lijn. Zij krijgen toegang tot de beveiligde GIPOD-omgeving. Deze omgeving bestaat uit een webtoepassing en webservices en laat toe om informatie over (grond)werken, evenementen en hinder in het GIPOD in te geven, te beheren en te bevragen.

Ook voor de coördinatie en planning van (grond)werken voor de aanleg van snelle telecommunicatienetwerken biedt het GIPOD de nodige informatie. (Europese richtlijn kostenreductie breedband (PDF bestand opent in nieuw venster)).

Bekijk het GIPOD

U kunt het GIPOD via Geopunt bekijken ((opent in nieuw venster)). De “hinder in kaart” toepassing op Geopunt geeft een overzicht van alle lopende (grond)werken, evenementen en hun hinder op het openbaar domein.

Aan de slag met het GIPOD

In de kijker: Het nieuwe GIPOD

Op 21 januari 2021 ging er een nieuwe versie van het platform de lucht in. Het werd volledig nieuw gebouwd met behulp van de allernieuwste technologie en in de loop van het jaar worden er ook enkele nieuwe functionaliteiten aan toegevoegd. Hier leest u er alles over.

Nieuws