Gedaan met laden. U bevindt zich op: Zoekdiensten Ons GIS-aanbod

Zoekdiensten

Wat is een CSW?

Zoekdiensten zijn de services waarmee je beschrijvende metagegevens van (geografische) gegevensbronnen en diensten kunt gaan publiceren. Via een zoekdienst kunnen diezelfde gegevensbronnen en diensten op een efficiënte manier gevonden worden.

De CSW’s volgen de OGC-standaard “OpenGIS Catalogue Service Implementation Specification, versie 2.0.2”.(opent in nieuw venster) Dit is een implementatiespecificatie die de manier standaardiseert waarop (web)toepassingen metadata over geografische gegevensbronnen en diensten kunnen ontdekken, raadplegen en ondervragen.

Een zoekdienst werkt pas efficiënt als alle gegevensbronnen en diensten eenduidig beschreven zijn. Dit gebeurt via metadata.

Op onze website krijg je meer informatie over de manier waarop Vlaanderen alle bestaande zoekdiensten en metadataknooppunten organiseert.

Beschikbare CSW's

 • Digitaal Vlaanderen heeft 2 CSW’s in beheer:
 • De zoekdienst van het metadatacenter:
  https://metadata.vlaanderen.be/metadatacenter/srv/dut/csw(opent in nieuw venster)
  De zoekdienst ontsluit en bevraagt het metadatacenter (van Digitaal Vlaanderen). Dit laatste is er voor alle producten (data en/of services) die via Digitaal Vlaanderen passeren of er worden aangemaakt.
 • De zoekdienst van Metadata Vlaanderen:
  https://metadata.vlaanderen.be/srv/dut/csw?(opent in nieuw venster)
  Metadata Vlaanderen is er voor alle producten (data en/of services) die niet via Digitaal Vlaanderen passeren. Het zij rechtstreeks via dit metadatacenter zelf, ofwel via een ander metadatacenter. Ook de Vlaamse Open data die niet van geografische oorsprong is, wordt hierin gedocumenteerd.