Gedaan met laden. U bevindt zich op: 10 jaar Geopunt Geopunt

10 jaar Geopunt

Geopunt bestaat 10 jaar en dat willen we vieren. Een evenement dat u niet mag missen, op dinsdag 16 januari 2024 in het auditorium van het VAC Gent.

10 jaar geleden, op 28 november 2013, werd Geopunt gelanceerd.

Vandaag is geo-informatie doorgedrongen in bijna alle denkbare toepassingen en niet meer weg te denken uit onze samenleving. Geopunt vervult hierin al 10 jaar lang een belangrijke rol. Niet in het minst omdat het open geodata inzichtelijk en herbruikbaar maakt.

Tegenwoordig is de vraag naar geodata groter dan ooit. Beleidsmakers, onderzoekers, ondernemers en burgers kunnen niet meer zonder.

Inhoud is aan het laden

Ontdek waarom u geodata moet beschouwen als een belangrijke digitale uitdaging, en welke rol u en uw organisatie daarin zullen spelen.

Schrijf vandaag nog in

We staan te popelen om u op deze feestelijke dag te mogen ontvangen!

Aanmelden doet u hier(opent in nieuw venster).

Programma

13:00 – 13:30

Onthaal

13:30 – 13:45

Verwelkoming

Bart Rosseau, programmamanager Geo en Open Data Diensten Digitaal Vlaanderen
Jan Smedts, administrateur-generaal Digitaal Vlaanderen

13:45 – 14:30

De impact van Geo informatie en Geopunt als draaischijf voor beleidsmakers

Goedele Van der Spiegel, administrateur-generaal van het Agentschap Natuur en Bos schetst de evolutie in het gebruik van geodata om de impact van beleid te meten en te voorspellen. Zij geeft ook aan op welke manier Geopunt wordt ingezet om duurzaamheidsdoelstellingen te behalen, en hoe het agentschap omgaat met het verzamelen, verwerken en ter beschikking stellen van de data. De toekomst belooft uitdagend te worden, onder meer met de ontwikkeling van ‘Smart Nature’, waardoor standaardisatie en beschikbaarheid van open data binnen Geopunt des te belangrijker wordt.

Joeri Robbrecht, Policy Analist bij het directoraat-generaal voor het milieu - Europese Commissie, was betrokken bij het prille begin van Geopunt. Hij schetst hoe geodata onder impuls van de Europese INSPIRE richtlijn de niche zijn ontgroeid en hoe ze vandaag een sleutelrol spelen in de evolutie van het Europese data landschap als basisgrondstof voor innovatie.

14:30 – 15:15Van data verzamelaars (databankbeheerders) naar service providers (data verbinden).

Katia Beringhs – GIS & applicatieverantwoordelijke Vlaamse Milieumaatschappij VMM – vat de recente maatschappelijke uitdagingen, zoals de overstromingen en AI, aan om de relatie en de evolutie tussen bronbeheerders en Geopunt te schetsen.

Danny Van Dessel - Port of Antwerp Bruges – dompelt de aanwezigen onder in een indrukwekkende innovatie die voor meer veiligheid moet zorgen in de drukke havens. Hij toont hiermee aan dat de beste ideeën en innovaties niet ontstaan door data en kennis te isoleren, wel door kennis en data uit te wisselen. Een immersieve confrontatie voor wie nog twijfelt aan de complexiteit van het speelveld rond geodata en het belang ervan voor de samenleving.

15:15 – 15:30

Pauze

15:30 – 16:15Innovatie in Ruimtelijke Informatie

Tanguy Coenen is DataTech lead bij imec en werkt in het domein van AI, Data spaces en Digital Twins. Zijn betrokkenheid bij het ontwerp van datakluizen en AI on the edge als antwoord op de komende EU data act, zorgt ervoor dat hij als geen ander inzage heeft in de kracht van innovatieve ruimtelijke informatie. Hij licht ook een tip van de sluier als het over de oprukkende technologietrends gaat.

Laura D’heer – Product Owner Expert Geopunt, Digitaal Vlaanderen blikt terug en vooruit. Ze onthult plannen en dromen voor Geopunt en legt uit welke ontwikkelingen de overheid beslist niet mag missen.

16:15 – 17:00Samenwerking en nieuwe kansen + panel

Gastheer Bart Rosseau leidt een kort en onthullend debat. In dit panel nemen we ook het publiek mee. Houd uw smartphone in de aanslag, want niet alleen de panelleden geven hun mening ook u doet mee.

Afsluiten doen we met een originele visuele voorstelling van de keten die elke Geopunt-gebruiker ongezien doorloopt.

17:00 – 17:15Dankwoord
17:15 – 18:15Netwerkdrink