Gedaan met laden. U bevindt zich op: Van GeoSecure naar Toegangsbeheer Vlaanderen ACM-IDM Onze oplossingen

Van GeoSecure naar Toegangsbeheer Vlaanderen ACM-IDM

Digitaal Vlaanderen kiest voor meer veiligheid en uniformiseert daarom de beveiligingsplatformen in de hele organisatie.
Tegen eind 2023 zal nog slechts één standaardplatform gebruikt worden, namelijk Toegangs- en Gebruikersbeheer Vlaanderen (ACM-IDM).

Alle gebruikers van het veiligheidsplatform GeoSecure, zullen ten laatste tegen eind 2023 moeten overstappen naar ACM-IDM.

Let op!

Op 29 februari schakelt Digitaal Vlaanderen volledig over op Toegangsbeheer Vlaanderen. Vanaf 1 maart zal GeoSecure niet meer onderhouden of bijgewerkt worden, u gebruikt het dan op eigen risico.

Waarom deze overgang?

Via GeoSecure melden gebruikers zich aan met gebruikersnaam en paswoord. Deze wordt niet langer beschouwd als voldoende veilig. Via ACM-IDM(opent in nieuw venster) melden gebruikers aan via een sterke 2-factor authenticatie zoals itsme, SMS, eID, … Deze inmiddels ingeburgerde manier van aanmelden is zowel gebruiksvriendelijk als veilig.

Information for foreign companies

Foreign companies also need to transition to the Access and User Management System Flanders, ACM-IDM. Instructions on how to apply for this access can be found here.

Informatie voor ondernemingen

Ook ondernemingen moeten geregistreerd zijn op Toegangsbeheer Vlaanderen. Hier vindt u alle relevante informatie en herbekijkt u het webinar Hoe registreer ik mijn organisatie op Toegangsbeheer Vlaanderen ACM-IDM.

Verloop van de migratie

De migratie van GeoSecure naar Toegangsbeheer Vlaanderen ACM-IDM verloopt gefaseerd en systematisch.

 • Stap 1

  Gebruikers van applicaties die nog via GeoSecure aanmelden, met hun gebruikersnaam en paswoord, zullen in de loop van 2023 worden overgeschakeld naar Toegangsbeheer Vlaanderen ACM-IDM. We gaan hiervoor als volgt tewerk:

  1. Gebruikers worden opgedeeld in verschillende doelgroepen. Deze zullen, systematisch, per doelgroep, overgeschakeld worden. (start maart 2023)
  2. Iedere gebruiker van een van de applicaties onder stap 3 zal in de loop van 2023 een email ontvangen met de vraag om zichzelf te registreren op ACM-IDM.
  3. Gebruikers krijgen de mogelijkheid om 1 of meerdere rollen per applicatie aan te vragen.
  4. Na goedkeuring van de Lokaal Beheerder zal de gebruiker op de applicatie kunnen inloggen via de veilige 2-factor inlog methode.

  Voor meer informatie over Zelfregistratie, kan u desgewenst deze handleiding(opent in nieuw venster) raadplegen.

  Raadpleeg ook deze Toelichting migratie van gebruikers van GeoSecure naar ACM-IDM(opent in nieuw venster).

 • Stap 2

  U beheert één of meerdere API-clients in de bèta- en/of productieomgeving van GeoSecure? Dan zal de overgang van GeoSecure naar ACM-IDM belangrijke gevolgen hebben voor uw API-clients.
  Begin 2023 starten we met de overschakeling van de API-clients van GeoSecure naar het standaard platform ACM. We voorzien een transitiefase van maximaal 1 jaar.

  Zodra een applicatie aangesloten is op ACM, kan de transitiefase starten en kunnen de API-clients aangesloten worden op ACM. Daarvoor zijn een aantal integratie scenario’s mogelijk. Meer technische informatie kunt u raadplegen op deze pagina van ACM(opent in nieuw venster).

  U kunt gedurende de hele omschakeling een beroep op ons doen. Neem contact met ons op voor al uw vragen.

 • Stap 3

  De toepassingen (applicaties) die nu nog beveiligd worden met GeoSecure zullen in de loop van 2023 aansluiten op ACM. Op dat moment kan men ook de API-clients migreren naar ACM. De transitiefase is beperkt in de tijd.

  Zodra alle API-clients zijn gemigreerd, kan de toepassing GeoSecure verlaten. Vanaf dat moment zal aanloggen met gebruikersnaam en paswoord niet meer werken.

  Onderstaande toepassingen zullen in 2023 GeoSecure verlaten.
  Voor een statusoverzicht en meer details over de migratie van de toepassingen kunt u het Dashboard migratie toepassingen(opent in nieuw venster) raadplegen.

  1. KLIP
  2. GIPOD
  3. DOSIS
  4. NOTIFICATIES
  5. MAGDA
  6. METADATA VLAANDEREN en METADATACENTER
  7. DATAVALIDATIE/GRB
  8. DOWNLOAD
  9. RVV Recht Van Voorkoop
  10. LARA/CRAB
  11. Geopunt

Wil u op de hoogte blijven van de omschakeling van Geosecure naar ACM-IDM? Schrijf dan hier in!

Wij houden u op de hoogte van de belangrijke evoluties in deze omschakeling. U bepaalt zelf hoe lang u ons blijft volgen.