Waarom deze overgang?

Via GeoSecure melden gebruikers zich aan met gebruikersnaam en paswoord. Deze wordt niet langer beschouwd als voldoende veilig. Via ACM-IDM(opent in nieuw venster) melden gebruikers aan via een sterke 2-factor authenticatie zoals itsme, SMS, eID, … Deze inmiddels ingeburgerde manier van aanmelden is zowel gebruiksvriendelijk als veilig.

Wij zorgen voor een naadloze overgang

De overgang van GeoSecure naar ACM-IDM is niet complex of risicovol. De inlogmethode is immers niet nieuw: vandaag ontsluit Digitaal Vlaanderen al tientallen toepassingen via deze weg en er zijn reeds miljoenen tevreden gebruikers.

Het is onze bedoeling om alle gebruikers naadloos de overgang te laten maken. We willen daarom vermijden dat gebruikers de overgang uitstellen tot op het laatste moment.

Verloop van de migratie

De migratie van GeoSecure naar Toegangsbeheer Vlaanderen ACM-IDM verloopt gefaseerd en systematisch.

 • Stap 1

  Gebruikers van applicaties die nog via GeoSecure aanmelden, met hun gebruikersnaam en paswoord, zullen in de loop van 2023 worden overgeschakeld naar Toegangsbeheer Vlaanderen ACM-IDM. We gaan hiervoor als volgt tewerk:

  1. Gebruikers worden opgedeeld in verschillende doelgroepen. Deze zullen, systematisch, per doelgroep, overgeschakeld worden. (start maart 2023)
  2. Iedere gebruiker van een van de applicaties onder stap 3 zal in de loop van 2023 een email ontvangen met de vraag om zichzelf te registreren op ACM-IDM.
  3. Gebruikers krijgen de mogelijkheid om 1 of meerdere rollen per applicatie aan te vragen.
  4. Na goedkeuring van de Lokaal Beheerder zal de gebruiker op de applicatie kunnen inloggen via de veilige 2-factor inlog methode.

  Voor meer informatie over Zelfregistratie, kan u desgewenst deze handleiding(opent in nieuw venster) raadplegen.

  Raadpleeg ook deze Toelichting migratie van gebruikers van GeoSecure naar ACM-IDM(opent in nieuw venster).

 • Stap 2

  U beheert één of meerdere API-clients in de bèta- en/of productieomgeving van GeoSecure? Dan zal de overgang van GeoSecure naar ACM-IDM belangrijke gevolgen hebben voor uw API-clients.
  Begin 2023 starten we met de overschakeling van de API-clients van GeoSecure naar het standaard platform ACM. We voorzien een transitiefase van maximaal 1 jaar.

  Zodra een applicatie aangesloten is op ACM, kan de transitiefase starten en kunnen de API-clients aangesloten worden op ACM. Daarvoor zijn een aantal integratie scenario’s mogelijk. Meer technische informatie kan u daarvoor raadplegen op de site van ACM(opent in nieuw venster).

  U kunt gedurende de hele omschakeling een beroep ons doen. Neem contact met ons op voor al uw vragen.

 • Stap 3

  De toepassingen (applicaties) die nu nog beveiligd worden met GeoSecure zullen in de loop van 2023 aansluiten op ACM. Op dat moment kan men ook de API-clients migreren naar ACM. De transitiefase is beperkt is in de tijd.

  Zodra alle API-clients zijn gemigreerd, kan de toepassing GeoSecure verlaten. Vanaf dat moment zal aanloggen met gebruikersnaam en paswoord niet meer werken.

  Onderstaande toepassingen zullen in 2023 GeoSecure verlaten.
  Voor een statusoverzicht en meer details over de migratie van de toepassingen kunt u het Dashboard migratie toepassingen(opent in nieuw venster) raadplegen.

  1. KLIP
  2. GIPOD
  3. DOSIS
  4. NOTIFICATIES
  5. METADATA VLAANDEREN en METADATACENTER
  6. DATAVALIDATIE/GRB
  7. DOWNLOAD
  8. RVV Recht Van Voorkoop
  9. LARA/CRAB
  10. Geopunt

Stappenplan

Wil u op de hoogte blijven van de omschakeling van Geosecure naar ACM-IDM? Schrijf dan hier in!

Wij houden u op de hoogte van de belangrijke evoluties in deze omschakeling. U bepaalt zelf hoe lang u ons blijft volgen.