Douanebeambte  controleert de inhoud van een vrachtwagen.
© Joris Herregods

De Administratie Douane en Accijnzen van de federale overheidsdienst Financiën verstrekt informatie over het meebrengen van goederen uit het buitenland.

  • Elke reiziger geniet een zekere vrijstelling van invoerrechten en btw, zoals voor tabaksproducten en alcoholhoudende dranken, maar er zijn uiteraard beperkingen. Meer informatie over wat u ongestoord mag invoeren of hoeveel u mag aankopen in belastingvrije (taxfree) winkels ((opent in nieuw venster)) leest u op de website van de federale overheidsdienst Financiën en in de brochure 'Wijs op reis ((opent in nieuw venster))', die u kunt downloaden op de website.
  • Koop geen souvenirs die schade toebrengen aan bedreigde dieren en planten, zoals ivoren beeldjes en juwelen, handtassen en schoenen uit reptielenhuiden of juwelen en versieringen gemaakt van koraal. CITES, de Conventie over de Internationale handel in Bedreigde Soorten, is een overeenkomst tussen 172 landen die de handel in bedreigde dieren en planten regelt. Op de website www.citesinbelgie.be vinden burgers en professionals alle informatie die ze nodig hebben in verband met het kweken, (ver)kopen en houden van bedreigde dieren en planten ((opent in nieuw venster)) of hun afgeleide producten.
  • Alle reizigers die de Europese Unie binnenkomen of verlaten met 10.000 euro of meer contant geld, moeten dat bedrag aangeven bij de douane.
  • Koop geen namaakproducten. Namaak vormt niet alleen een gevaar voor uw gezondheid en uw veiligheid, maar ook voor de economie. De douane speelt een belangrijke rol in de strijd tegen namaak en piraterij.