- Leerling minstens 20 uur per week op werkvloer
- Leervergoeding per maand
Hoe begint een leerling met duaal leren?
- Stap 1
Advies klassenraad
De klassenraad adviseert of de leerling klaar is voor duaal leren. Neem voor meer informatie contact op met de klastitularis, leerlingenbegeleider, directie of secretariaat.
- Stap 2
Inschrijven bij een opleidingsverstrekker
Duaal leren wordt georganiseerd in scholen voor voltijds secundair onderwijs, centra voor deeltijds onderwijs, SYNTRA-campussen en buso-scholen voor opleidingsvormen 3 en 4.
- Stap 3
Een werkplek vinden
Leerlingen kunnen de erkende werkplekken raadplegen(opent in nieuw venster) op de website duaalleren.vlaanderen.
Op school of in het centrum kan de leerling bij de zoektocht naar een werkplek ondersteuning vragen aan een trajectbegeleider.
- Stap 4
Overeenkomst sluiten
Na een intakegesprek sluiten de leerling, de school en de onderneming waar de leerling gaat werken, een overeenkomst.
- Stap 5
Opleidingstraject
De trajectbegeleider ondersteunt en begeleidt de leerling tijdens het hele traject. Een mentor in de onderneming helpt de leerling met alle vragen en zorgt voor de opleiding op de werkplek.
Overeenkomst
Bij duaal leren sluiten de leerling, het bedrijf en de school een overeenkomst. Welke overeenkomst dat is, hangt af van het systeem waarin de jongere de opleiding volgt en het aantal uren dat de jongere op de werkplek doorbrengt.
Dualoog
Dualogen zijn terugkerende inspiratiesessies over de laatste trends en bevindingen op het snijvlak van de arbeidsmarkt en de opleidingswereld.
Bekijk alle presentaties en documenten van de afgelopen Dualogen.
Lerend netwerk
Duaal leren is sinds september 2019 uitgerold in het volledige secundair onderwijs. Het lerend netwerk verkent de mogelijkheden van duaal leren in het hoger en volwassenenonderwijs.
Lees meer over het Lerend netwerk Duaal in het hoger en het volwassenenonderwijs.