Gedaan met laden. U bevindt zich op: Mensen met een beperking in de Helix De Helix, Duurzaam Educatiepunt

Mensen met een beperking in de Helix

De Helix, Duurzaam Educatiepunt heeft een ruim aanbod voor mensen met een beperking en hun begeleiders. Zo zijn er onder andere aangepaste faciliteiten ter plaatse, begeleide activiteiten ter plaatse, educatief materiaal om zelf aan de slag te gaan en vormingen voor begeleiders.

Onze visie

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat een bezoek aan de natuur mensen gelukkiger en gezonder maakt. Wij vinden dat iedereen de kans moet hebben om van de natuur te genieten. Ook voor degenen voor wie het, door een beperking, niet vanzelfsprekend is om de natuur in de gaan.

De centra Duurzaam Educatiepunt willen professionals, die werken met mensen met een mentale beperking, ondersteunen. We zetten in op deze doelgroep omdat we vinden dat de natuur er voor iedereen is.

Dat betekent dat we ons aanbod kwalitatief verder uitbouwen door vormings- en belevingsmomenten te organiseren specifiek voor deze doelgroep. Daarnaast zorgen we ook voor netwerking en uitwisseling tussen professionals. We bundelen en verspreiden kennis en bieden ook kwaliteitsvol educatief materiaal aan.

Aangepaste faciliteiten ter plaatse

De Helix, Duurzaam Educatiepunt wil iedereen de kans geven om de natuur te ontdekken. Het centrum ontvangt dan ook geregeld kinderen, jongeren en volwassenen met een mentale en/of fysieke beperking.

De volgende aanpassingen zijn voorzien:

  • 2 toiletten voor mensen met een fysieke beperking
  • een lift om de tentoonstellingen op de bovenverdieping te bekijken
  • een terreinrolstoel die gratis gebruikt kan worden om de tuin te ontdekken
  • een beter toegankelijk pad in de tuin

Het tuinpad wordt gefaseerd uitgebreid met allerlei zintuiglijke belevingselementen.

Inspirerende praktijkvoorbeelden

Verblijfmogelijkheden in de buurt van De Helix

Wie in de buurt van De Helix wil verblijven met mensen met een beperking, kan terecht in het provinciaal domein De Gavers. De camping heeft een toegankelijkheidslabel A. Dat betekent dat mensen met een beperking terechtkunnen in de douches en toiletten. Verder heeft De Gavers één toegankelijke bungalow (A-label) en ook in de jeugdherberg zijn er 2 toegankelijke slaapkamers voor 5 personen.

De Gavers heeft bovendien 5 tandems, 2 handbikes en 2 ligfietsen ter beschikking. Voor watersporters is er een lift waarmee minder mobiele mensen in een pedalo kunnen worden gezet. Dat kan ook in het zwembad. Op het Gaverveer kunnen een aantal banken worden weggenomen om meer plaats te creëren voor rolstoelgebruikers. De minigolf is toegankelijk met een rolstoel, net als de wandelpaden.