Te lenen in De Vroente
In De Vroente kan je heel wat educatief materiaal gratis uitlenen. Hier vind je alvast een selectie van ons uitleenmateriaal, maar vergeet niet om ons reserveringssysteem te raadplegen voor het meest actuele aanbod. We raden aan om het materiaal te reserveren, zodat je zeker bent dat het materiaal nog beschikbaar is bij jouw bezoek aan De Vroente.
Voor scholen
Leerkrachten kunnen materiaal lenen om zelf aan de slag te gaan in eigen schoolomgeving. Het uitlenen van materialen is mogelijk vanaf januari 2025. We adviseren om het materiaal van tevoren te reserveren.
De fiets- en belevingstocht ‘Dealen met water!’ bestaat uit 10 informatieborden met bijhorende ludieke podcasts en een opdrachtenboekje. De tocht informeert over droogte en wateroverlast in Vlaanderen en ver daarbuiten.
Organiseer met behulp van het draaiboek(PDF bestand opent in nieuw venster) een wandel- of fietstocht in je eigen omgeving om mensen bewust te maken van het belang van water.
Je kunt daarvoor de drukklare bestanden gratis downloaden(opent in nieuw venster) of de informatieborden uitlenen.
In dit spel moeten de spelers de fusiegemeenten Watervendegem en Broekmonde zo goed mogelijk beschermen tegen wateroverlast. Ze gaan in groep aan de slag om in 10 jaar zoveel mogelijk wateroverlastproblemen op te lossen. Spelenderwijs ervaren de deelnemers dat overstromingsrisicobeheer een gedeelde verantwoordelijkheid is en dat verschillende doelgroepen samen inspanningen kunnen leveren. Zo ontdekken ze hoe dit probleem concreet aangepakt kan worden.
Dit spel is bedoeld voor het secundair onderwijs vanaf het 4de jaar en voor het hoger onderwijs, leerkrachten en docenten, verenigingen en organisaties.
Dit spelt duurt minstens 1 uur en wordt gespeeld met groepen tot 12 personen. Je kunt de spelregels alvast hier downloaden(PDF bestand opent in nieuw venster).
Tijdens dit spel ontdekken de spelers het effect van de klimaatverandering op het leven van de koolmees. Ze komen te weten wat de oorzaak is en wat ze er zelf aan kunnen doen. De deelnemers staan bijvoorbeeld stil bij de pyjamawants en de tijgerspin en vragen zich af waarom jonge mezen plots honger lijden.
Dit spel duurt ongeveer 2 uur en is bedoeld voor de 3de graad lager onderwijs en de 1ste graad secundair onderwijs.
Milieu en duurzaamheid zijn niet meer weg te slaan uit de actualiteit. De SDG’s of duurzame ontwikkelingsdoelstellingen geven een kader om ons op koers te zetten richting duurzame maatschappij. Wat houden die SDG’s in en hoe kan elk van ons een bijdrage leveren?
Tijdens een puzzelronde maken de leerlingen kennis met de ontwikkelingsdoelstellingen, ontdekken ze hoe de SDG’s in hun dagelijks leven passen en welke duurzame keuzes ze zelf kunnen maken.
Na deze module zijn de 17 doelstellingen niet langer een verzameling van moeilijke termen, maar kan elke SDG geduid worden met een voorbeeld.
Actie is de boodschap! Je kunt de handleiding alvast hier downloaden(PDF bestand opent in nieuw venster).
Voor gezinnen en families
Gezinnen en organisaties kunnen educatieve rugzakken lenen om de heide te verkennen. Het uitlenen van materialen is mogelijk vanaf JANUARI 2025. We adviseren om het materiaal van tevoren te reserveren.
Er zijn 5 verschillende uitleen rugzakken rond 5 verschillende dieren die opvallend aanwezig zijn in de buurt van De Vroente: de ree, de rode eekhoorn, het konijn, de driehoornmestkever, de hagedis, …. De rugzakken bevatten informatie over het dier, zijn habitat, zijn voedsel en zijn gewoonten en zitten vol leuke spelletjes, foto’s, puzzels en verhalen voor onderweg.
Deze dierenrugzakken zijn bedoeld voor gezinnen of groepen met jonge kinderen. Er is geen uitgestippelde route die bij deze rugzakken hoort. Het parcours en de tijdsduur kies je dus zelf. Voorzie stevige stapschoenen of laarzen.
Het Grenspark Kalmthoutse Heide is een officieel stiltegebied. Wil je hier op een speelse manier meer over weten. Stilletjes wandelen? Horen, zien en zwijgen? Of toch niet? We gaan op stap in het Grenspark Kalmthoutse Heide en nemen mee: een toffe bende van jong tot oud, veel leute en plezier, en de tas met allerlei “stilte-spullen”. Wat gaan we doen? Soms horen, soms zien en soms zwijgen… maar zeker en vast … DOEN! Voor oma’s en opa’s, mama’s en papa’s, vrienden en vriendinnen…
Gwen, de gladde slang is vermoord. Wie is de dader? Waar sloeg die toe? Hoe gebeurde de moord en wanneer? In ware cluedostijl speel je dit spannende Mysteriespel, voor jong en oud. Ga op pad op de heide met de opdrachten en onze rugzak boordevol tips. Ontdek op je route hoe Gwen aan haar eind kwam. Ondertussen kom je van alles te weten over de gladde slangen die leven in het Grenspark. Ben jij de detective die de moord kan oplossen? Het spel bevat raadsels en opdrachten voor kinderen (vanaf 8 jaar) en volwassenen. De korte versie duurt 2 tot 2.5 uur. De lange versie 3 uur.
Een fotozoektocht in de Kalmthoutse Heide voor heel het gezin. Je haalt een pakketje foto’s en een wandelkaart met het traject van de fotozoektocht af aan de balie van de Vroente. We hebben een zomer- en een winterversie. Volg heel goed het traject op de kaart, want je kan niet zomaar de paaltjes van een bewegwijzerde wandeltocht volgen. Het moet toch een beetje spannend zijn, nietwaar? Kan jij alle foto’s vinden en kan je ze ook op de juiste volgorde leggen? We zijn reuzebenieuwd. Geschikt vanaf 5 tot 12 jaar.
De Kinderen Baas-wandeling is een uitgestippelde wandeling in de Kalmthoutse Heide die geleid wordt door een kind. De ‘kind’ gids krijgt de Kinderen Baas-rugzak mee. De rugzak bevat een handleiding waarop de wandeling wordt uitgelegd. Tijdens de wandeling laat de gids alle deelnemers opdrachten uitvoeren. Voor sommige opdrachten zijn materialen voorzien in de rugzak. Geschikt voor kinderen van 9 tot 12 jaar. Duur : de wandeling mag niet langer duren dan 2 uur. We streven naar 1,5 uur.
Er is een elektrische terreinrolstoel, Debug en rollator beschikbaar in De Vroente voor mensen met een beperking. Die kan gratis worden uitgeleend. Alle praktische informatie kan je vinden op de pagina: De natuur toegankelijk voor iedereen.
Contact
De Vroente, Duurzaam Educatiepunt
- Website
- omgeving.vlaanderen.be/de-vroente opent in nieuw venster
www.instagram.com/vroente/ opent in nieuw venster - devroente.omgeving@vlaanderen.be
- Telefoon
- 03 620 18 30
- Adres
Departement Omgeving
De Vroente, Duurzaam EducatiepuntPutsesteenweg 129, 2920 Kalmthout
Routeplanner opent in nieuw venster