Gedaan met laden. U bevindt zich op: Natuur in je school Duurzaam Educatiepunt

Natuur in je school

Met de oproep Natuur in je school wil de Vlaamse regering bijdragen aan een robuuste en veerkrachtige natuur. Natuurgebaseerde, klimaatadaptieve maatregelen zorgen voor meer infiltratie en buffering van water, aanvullen van grondwater en kunnen hittestress actief bestrijden.

Een natuurlijkere schoolomgeving ondersteunt bovendien rechtstreeks de onderwijsopdracht. Buiten leren heeft positieve effecten op leerresultaten van leerlingen en het welzijn op school voor leerlingen, personeel en andere gebruikers.

Nieuwe oproep 2025!

Ook in 2025 is er een subsidieoproep van Natuur in je school. Een aanvraag indienen kan tot uiterlijk 22 september, 9:00.

Infosessies

Hieronder zijn de voorgaande infosessies vrij te herbekijken.

Inhoudelijke infosessie rond het reglement en het indienen van een aanvraag

Over de oproep

Via deze oproep wil de Vlaamse overheid onderwijsinstellingen stimuleren om hun schooldomein vanuit een geïntegreerde visie te vergroenen en hierbij voldoende aandacht te besteden aan biodiversiteit.

Enkel projecten in het Vlaamse Gewest die voldoen aan de volgende vereisten komen in aanmerking:

  • projecten die leiden tot een netto-toename van de oppervlakte natuur
  • projecten die leiden tot een verbetering van de natuurkwaliteit
  • projecten die leiden tot het realiseren van een effectieve natuuroplossing voor klimaatadaptatie
  • projecten die bijdragen aan een verhoging van het natuurcontact voor hun gebruikers.

Verloop oproep 2025

  • Stap 5/52025

    Lancering oproep 2025

    Binnenkort is het mogelijk om hier een aanvraag in te dienen.

  • Stap 22/92025

    Deadline indienen aanvraag

    De aanvraag moet ten laatste op maandag 22 september 2025, uiterlijk om 9u00 ingediend zijn via het voorziene aanvraagformulier.

  • Stap 13/102025

    Ontvankelijkheidscontrole

    Het departement onderzoekt de ontvankelijkheid van de aanvragen voor 13 oktober 2025.
    Binnen vijftien werkdagen na sluiting van de projectoproep ontvangt elke aanvrager een bericht van het departement met de melding of de aanvraag ontvankelijk is. Als een aanvrager niet binnen de voorziene termijn een bericht ontvangt, wordt de aanvraag automatisch als ontvankelijk beschouwd.

  • Stap 1/12026

    Projecten kunnen van start gaan

    Het project start ten vroegste op 1 januari 2026. Opgelet: dit betekent dat kosten gemaakt voor deze datum niet in aanmerking komen!

  • Stap 31/122026

    Deadline start projecten

    Het project dient uiterlijk vóór 31 december 2026 van start te gaan. De start van het project staat niet per se gelijk met de start van de werken. Wel is er een bewijsstuk nodig om de start van het project te kunnen aantonen zoals een factuur, een schriftelijke overeenkomst die betrekking heeft op taken uit te voeren binnen het project, een overzicht van de al uitgevoerde activiteiten in grote lijnen of een bestelbon.

  • Stap 31/122028

    Uiterste datum afronden project

    De einddatum wordt voor elk project vastgelegd in de bijlage van het Ministeriële Besluit op basis van de opgegeven informatie uit de aanvraag. De uiterste einddatum voor projecten is 31 december 2028.

Oproep 2024

In 2024 werden er 135 aanvragen ingediend. Daarvan werden uiteindelijk 60 projecten geselecteerd over heel Vlaanderen.

Oproep 2023

In 2023 werden er 241 aanvragen ingediend. Daarvan werden uiteindelijk 167 projecten geselecteerd over heel Vlaanderen.

Logo afspraken geselecteerde projecten

Bij elke communicatie (website, publicatie, persbericht …) over het project moet vermeld worden dat het project medegefinancierd is door het “Departement Omgeving van de Vlaamse overheid”. Gebruik daarbij de correcte logo’s:

Oproep 2022

De oproep van Natuur in je school werd in 2022 georganiseerd door het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB). De opvolging van de projecten die ingediend werden in 2022 blijft bij hen. Meer info: projectoproep Natuur in je school 2022 (ANB)(opent in nieuw venster).

MOS - duurzame scholen, straffe scholen

MOS - duurzame scholen, straffe scholen(opent in nieuw venster) biedt een uitgebreid aanbod aan scholen dat interessant is bij het ontharden en vergroenen van speelplaatsen. Zo kan je bij de MOS-begeleiders terecht voor begeleiding op maat rond visievorming, het creëren van draagvlak en het educatief inzetten van de speelplaats.

Via de kalender van MOS(opent in nieuw venster) vind je relevante netwerk- en vormingsmomenten en actiedagen terug.

Op zoek naar educatief aanbod in verband met natuur op school? Ga dan op ontdekking op de themapagina ‘Een speelplaats met toekomst(opent in nieuw venster)’ op KlasCement of raadpleeg de website van MOS. Daar vind je ook de vele voordelen van buiten leren(opent in nieuw venster) en het praktijkboek ‘Klassen zonder muren’.

Speelplaats met Toekomst

De website Speelplaats met Toekomst(opent in nieuw venster) bundelt en structureert ‘speelplaats-informatie’ zodat iedereen vlot de juiste informatie vindt. Onder andere de thema’s duurzaam inrichten, openstellen, vergroenen, het verhogen van natuurbetrokkenheid en het stimuleren van beweging en buiten leren komen aan bod.


Op de site vind je snel de weg naar extra info over deze thema’s, de juiste vorming of evenementen en alle organisaties die zijn aangesloten bij het netwerk en je hulp kunnen bieden.

Inspiratie en ondersteuning