Gedaan met laden. U bevindt zich op: Een au pair zoeken of au pair worden

Een au pair zoeken of au pair worden

Een au-pairjongere is iemand die tijdelijk in een gastgezin wordt opgenomen om zijn talenkennis te vervolmaken en zijn algemene ontwikkeling te verruimen. Een au-pairjongere krijgt kost en inwoning van zijn gastgezin in ruil voor lichte huishoudelijke taken.

Een au pair is niet hetzelfde als een nanny, babysitter of inwonende dienstbode. Culturele vorming en taalverrijking primeren tijdens het verblijf. Daarom zijn de huishoudelijke taken beperkt tot maximaal 4 uur per dag en 20 uur per week.

Om te vermijden dat de huishoudelijke taken en passen op de kinderen het hoofddoel wordt van het verblijf, moeten de au-pairjongere, het gastgezin en de overeenkomst tussen beide aan bepaalde voorwaarden voldoen.

De jongere kan maximaal 12 maanden als au pair werken. Na 12 maanden kan de arbeidskaart niet hernieuwd worden.

Als au pair aan de slag

De makkelijkste en veiligste manier om als au pair naar het buitenland te trekken, is via een bemiddelingsorganisatie. U vindt een overzicht van de bemiddelingsorganisaties(opent in nieuw venster) op de website Go Strange van Jint vzw, het Vlaamse coördinatieorgaan voor internationale jongerenwerking.

Voor meer informatie over onder meer de nodige reis- en verblijfdocumenten(opent in nieuw venster) kunt u terecht bij Kamiel, de ‘paperassengids’ voor jongeren met buitenlandplannen.

Publicaties