Gedaan met laden. U bevindt zich op: Inschrijven voor de Examencommissie secundair onderwijs

Inschrijven voor de Examencommissie secundair onderwijs

Stap voor stap

Iedereen kan zich op elk moment inschrijven voor de Examencommissie secundair onderwijs. Voor u dat doet doorloopt u best de volgende stappen.

 • Stap 1

  Bekijk de online infosessie

  Op de website van de Examencommissie kunt u een infosessie bekijken(opent in nieuw venster). Deze infosessie bestaat uit videomateriaal waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe u een getuigschrift of diploma kunt behalen via de Examencommissie secundair onderwijs.

  Het is de bedoeling dat u deze online infosessie volledig bekijkt. U kunt de infosessie bekijken wanneer u dat wenst. U hoeft zich dus niet meer, zoals vroeger, naar Brussel te verplaatsen om een infosessie bij te wonen.

 • Stap 2

  Meld aan op het Kandidatenplatform

  Nadat u de infosessie gevolgd hebt kunt u zich (helemaal onderaan) aanmelden op het Kandidatenplatform van de Examencommissie(opent in nieuw venster).

  U bezoekt het Kandidatenplatform bij voorkeur via de webbrowsers Google Chrome of Edge. Het Kandidatenplatform werkt niet goed via Apple Safari.

  Lees meer over de verschillende manieren (digitale sleutels) waarop u zich kunt aanmelden. Stel meerdere digitale sleutels in zodat er altijd een back-up is mocht er ooit een technisch probleem zijn met een van de sleutels.

  Het is belangrijk dat u aanmeldt met uw persoonlijke identeitskaart of digitale sleutels, en dus niet met die van een ouder of begeleider. Dit geldt ook voor minderjarige kandidaten.

  De inschrijving bij de Examencommissie moet gebeuren vanuit de kandidaat zelf. Als u als een andere persoon hebt aangemeld en ingeschreven, dan kan de organisatie van de Examencommissie dit niet ongedaan maken. U moet dan de voorgaande stappen opnieuw doorlopen en aanmelden als de juiste persoon (de kandidaat).

 • Stap 3

  Kies een graad en een studierichting

  Eenmaal in het Kandidatenplatform kunt u zich ook echt inschrijven voor de Examencommissie. Kies een graad en een studierichting.

  • Bekijk het aanbod studierichtingen per graad.
  • U kunt zich inschrijven voor de 1ste, 2de of 3 graad.
  • U kunt zich niet inschrijven voor 1 specifiek jaar. De Examencommissie organiseert enkel examens per graad, niet per jaar.
  • Mocht u dat wensen kunt u zich meteen inschrijven voor de 3de graad. Ook als u nog niet geslaagd bent voor de 1ste en 2de graad.
 • Stap 4

  Betaal het inschrijvingsgeld

  Het inschrijvingsgeld bedraagt 39 euro per studierichting en per graad. Volg de betaalinstructies in het Kandidatenplatform. Er zijn verschillende betaalmogelijkheden. U kunt betalen

  • per overschrijving
  • online (Maestro, Bancontact, Visa en Mastercard)
  • met opleidingscheques.

  Als u online betaalt is uw inschrijving meteen in orde en kunt u examens plannen. Als u voor een andere betaalmogelijkheid kiest kan het tot 5 werkdagen duren voor uw inschrijving in orde is.

  Inschrijvingsgeld wordt nooit terugbetaald.

  Veelgestelde vragen