Gedaan met laden. U bevindt zich op: Een elektrische step zonder zadel

Een elektrische step zonder zadel

Een elektrische step zonder zadel heeft een maximale snelheid van 25 km/uur. U hebt geen rijbewijs nodig. Een verzekering is niet verplicht, maar een familiale verzekering wordt aangeraden om u te beschermen tegen schade aan derden. Na aankoop mag u meteen met uw elektrische step op de openbare weg rijden.

Het is verboden en strafbaar om elektrische steps op te drijven.

Nieuwe regelgeving voor elektrische steps sinds 1 juli 2022

Elektrische steps worden steeds populairder, maar het gebruik ervan is niet altijd zonder risico. Om alles veilig te laten verlopen, gelden er sinds 1 juli 2022 nieuwe regels voor elektrische steps met een maximale snelheid van 25 km/uur.

Geen elektrische step onder de 16 jaar

Om te voorkomen dat kinderen of jonge tieners met een elektrische step tussen het gemotoriseerde verkeer rijden, geldt voortaan een leeftijdsgrens van 16 jaar. Al zijn er wel uitzonderingen: in woonerven en erven, op wegen voorbehouden voor voetgangers, fietsers en ruiters en in speelstraten mag ook wie jonger is dan 16 met een e-step rijden. Ook in voetgangerszones mogen jongeren rijden als een verkeersbord dat toelaat, maar dan moet het stapvoets.

Verboden op het trottoir

Voortaan wordt u als gebruiker gelijkgesteld met fietsers, ongeacht de snelheid waarmee u rijdt. U moet dus altijd de regels voor fietsers volgen. Concreet betekent dat dat u niet langer op het trottoir mag rijden, maar het fietspad moet volgen. Als er geen fietspad is, rijdt u op de rijbaan. In voetgangerszones geven verkeersborden aan of fietsers (en dus ook elektrische steps) al dan niet toegelaten zijn. Zo ja, dan moet u stapvoets rijden.

Geen passagiers vervoeren

Met z’n tweeën op één elektrische step rijden is geen goed idee omwille van de geringe stabiliteit. Daarom is het voortaan expliciet verboden om passagiers te vervoeren op gemotoriseerde voortbewegingstoestellen.

Parkeren

Uw elektrische step zomaar achterlaten op de openbare weg is hinderlijk en gevaarlijk. Voor elektrische steps zijn er voortaan specifieke parkeerzones en zones met parkeerverbod, beide aangeduid met verkeersborden. Op plekken zonder specifieke signalisatie blijft parkeren op het trottoir toegelaten, op voorwaarde dat uw step de doorgang niet belemmert.

Belangrijkste regels

Meer weten over elektrische steps? Surf dan naar onderstaande webpagina van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV).

Verkeersregels

Gelijkgesteld aan fietsers

Wanneer u met uw elektrische step rijdt, volgt u dezelfde regels als fietsers:

  • U maakt verplicht gebruik van het fietspad, verleent voorrang aan voetgangers op het zebrapad, … en volgt alle andere regels die gelden voor fietsers.
  • Als er geen fietspad is, mag u rechts op de zijkant van de rijbaan rijden.
  • Als verkeersborden in voetgangerszones aangeven dat fietsers (en dus ook elektrische steps) toegelaten zijn, moet u stapvoets rijden.
  • Op het fietspad en de rijbaan is verlichting altijd verplicht als het donker is of bij mist. Draag dan een wit of geel licht vooraan en een rood licht achteraan.
  • U hoeft niet verplicht een helm of fluovestje te dragen, maar dit wordt wel aangeraden voor uw eigen veiligheid en om gezien te worden.
  • U mag niet rijden onder invloed van alcohol of drugs.