Veelgestelde vragen
Ja en neen.
- Om financiële redenen heeft het geen zin om van energieleverancier te veranderen als u het sociaal tarief geniet. Iedere leverancier zal u hetzelfde tarief aanbieden, en dit is steeds het goedkoopste tarief op de markt. Op de website van de CREG vindt u meer info over de berekeningswijze van het sociaal tarief(opent in nieuw venster).
- Er zijn wel nog steeds verschillen in de dienstverlening die de verschillende leveranciers aanbieden. Sommige leveranciers zullen bijvoorbeeld een administratieve kost aanrekenen bij de opmaak van een afbetaalplan, terwijl anderen dit niet doen.
- Als u het sociaal tarief verliest, komt u gewoonlijk terecht op het goedkoopste variabel contract bij uw huidige leverancier. U kan op voorhand op zoek gaan naar een voordeligere energieleverancier door uw huidige leverancier te vergelijken met andere leveranciers via de V-test® van de VREG.
Een voorbeeld: de verkoper zegt u dat de leverancier van naam is gewijzigd, of dat het niet om een contract gaat. Achteraf blijkt dat u een contract bij een andere leverancier heeft getekend.
- Protesteer per aangetekende brief bij uw ‘nieuwe leverancier’. Mogelijk zijn zij niet op de hoogte van de ongeoorloofde praktijken van hun verkoper. Waarschijnlijk zullen ze akkoord gaan om uw contract te annuleren. De leverancier is daar alleen toe verplicht als u uw aangetekende brief binnen de 14 dagen na ondertekening opstuurde.
- Als uw leverancier uw contract niet wil annuleren, kunt u een klacht indienen.
Meer informatie over uw rechten vindt u op de website van de FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie(opent in nieuw venster).
- Na 14 dagen kunt u ook nog altijd overstappen naar een andere leverancier. Van leverancier veranderen kan altijd en is gratis. Ga op zoek naar de goedkoopste leverancier via de V-test(opent in nieuw venster).
Lees deze pagina in:
Contact
Ombudsdienst voor Energie
- Adres
Ombudsdienst voor Energie
North Gate II
Koning Albert II laan 8 bus 6, 1000 Brussel, België
Routeplanner opent in nieuw venster- Telefoon
- 02 211 10 60
- Fax
- 02 211 10 69
- klacht@ombudsmanenergie.be