Gedaan met laden. U bevindt zich op: V-test® vergelijkt de verschillende energiecontracten en -leveranciers

V-test® vergelijkt de verschillende energiecontracten en -leveranciers

Met de V-test® van de VREG kunt u snel en eenvoudig contracten voor de levering van elektriciteit en/of aardgas vergelijken. De online V-test® maakt voor gezinnen en ondernemingen in Vlaanderen een inschatting van de jaarprijs voor elektriciteit en/of aardgas. 
Als u van leverancier wil veranderen dan moet u enkel een contract met een andere leverancier tekenen. Uw huidig contract moet u niet opzeggen. De nieuwe leverancier regelt alles. Hou wel rekening met een opzegtermijn van 3 weken.
De V-test® is de enige niet-commerciële prijsvergelijker in Vlaanderen.

  Voor wie?

  De V-test® is mogelijk voor

  • de woning in Vlaanderen waar u gedomicilieerd bent
  • een woning in Vlaanderen waar u niet gedomicilieerd bent
  • uw bedrijf in Vlaanderen (jaarverbruik van < 100 000 kWh elektriciteit en < 150 000 kWh aardgas èn ondernemingsnummer vereist). Heeft uw bedrijf een hoger verbruik, neem dan contact op met verschillende leveranciers om een offerte te vragen.

  Een persoonlijk profiel in de V-test®

  Een persoonlijk profiel in de V-test® maakt energiecontracten vergelijken veel eenvoudiger.
  Wat zijn de mogelijkheden van een persoonlijk profiel?

  • Uw lopend energiecontract wordt vergeleken met de nieuwe contracten op de markt nadat u u de gegevens van uw lopend contract heeft toegevoegd in uw persoonlijk profiel.
  • De V-test® stuurt u een melding via mail wanneer u kan besparen*.
  • U kan eenmalig toestemming geven om verbruiksgegevens uit het Fluvius portaal op te halen. Dit kan zowel voor een klassieke meter als voor een digitale meter. Zo hoeft u nooit meer op zoek naar verbruiksgegevens op een eindafrekening.
  • Alle informatie over uw energiecontracten wordt op één plek bewaard. U kan minstens één adres en de elektriciteits-, aardgas- en terugleveringscontracten die eraan verbonden zijn in uw persoonlijk profiel bewaren. De V-test® gebruikt deze gegevens om uw contract te rangschikken in de resultatenlijst.
  • Voor contracten met intekendatum vanaf 1 maart 2022 vindt u de tariefkaarten in de V-test® terug.

  Meer informatie:

  *Om een melding te ontvangen meldt u zich aan in uw persoonlijk profiel. Daarvoor klikt u rechts bovenaan op de knop ‘Mijn V-test®’ op de homepagina van de V-test®. Voer bij uw adres de details van uw lopend contract in. Alleen zo kan de V-test® zien of u kan besparen. Dan gaat u naar ‘Meldingen’. Daar stelt u in wat u minimaal wil besparen.

  Terugleveringscontracten en dynamische contracten in de V-Test®

  De V-test® van de VREG vergelijkt naast de afnamecontracten van de verschillende energieleveranciers ook de terugleveringscontracten. Er zijn terugleveringscontracten met vaste en variabele prijs. Een terugleveringscontract afsluiten kan met de leverancier waarbij u elektriciteit afneemt of met een andere leverancier. De voorwaarden vindt u in de V-test®.
  U kunt ook zelf een berekening maken van de totale geschatte jaarfactuur voor de combinatie van een afnamecontract en terugleveringscontract. Deze berekeningsmodule is terug te vinden op de resultatenpagina van de V-test®.


  Iedereen met een digitale meter kan een dynamisch elektriciteitscontract afsluiten.
  Voor dynamische contracten baseren leveranciers zich op de energiebeurzen waarop ze energie kopen voor de dag nadien. Dat is ook zo bij variabele contracten met een spotparameter maar bij een dynamisch contract rekent de leverancier met de werkelijke prijs per uur en niet met gemiddelde prijzen. U betaalt met een dynamisch energiecontract uw verbruik aan de prijs van dat uur.
  Dynamische contracten tonen in de V-test®? Dan kan u eerst uw verbruiksgegevens ophalen in het energieportaal van Fluvius en dan opladen in de V-test®

  Wat kan niet met de V-test®?

  • De V-test® is enkel voor Vlaanderen. Wil u energiecontracten vergelijken voor een adres in Wallonië? Ga dan een kijkje nemen op de website van de Waalse regulator(opent in nieuw venster). Gaat het over een adres in Brussel? Neem dan een kijkje op de website van de Brusselse regulator(opent in nieuw venster).
  • De prijs die u bij uw volgende slotfactuur zal betalen, kan niet exact worden voorspeld. Uw verbruik zal hoger of lager zijn dan het verbruik dat de V-test® voor u gebruikte. Als u een variabel contract afsluit zal ook de prijs die u per kWh betaalt veranderen tijdens de looptijd van uw contract.
  • Uw huidige eindafrekening kunt u niet via de V-test® narekenen. De V-test® zegt immers niets over het verleden maar vergelijkt het huidige aanbod aan energiecontracten op de markt. Als u de V-test® doet, krijgt u dus de energiecontracten te zien die nieuwe klanten vandaag de dag aangeboden krijgen.
   De kans is groot dat u uw bestaande contract hebt afgesloten aan andere tarieven en andere voorwaarden. Het is mogelijk dat een contract met dezelfde naam als het uwe in de V-test® staat. Maar ook dan zijn de prijzen en de voorwaarden waaraan dat contract vandaag in de V-test® wordt aangeboden, waarschijnlijk verschillend van de uwe. Als u uw tariefkaart bij het afsluiten van uw contract bewaard hebt, kan u wel de tariefkaart van uw contract vergelijken met het actuele contractaanbod in de V-test®.