Gedaan met laden. U bevindt zich op: Elektrische toestellen

Elektrische toestellen

Hoe herkent u een energiezuinig elektrisch toestel?

Nieuwe elektrische toestellen worden steeds efficiënter. Toch daalt het elektriciteitsverbruik van gezinnen niet: er komen steeds meer nieuwe toestellen bij die vaker gebruikt worden, zoals een extra TV, laptop, spelconsole,…

En er zijn ook veel oude verspillende toestellen in omloop, die beter plaats maken voor een nieuwe, zuinige versie.

Een toestel kiezen op basis van het energielabel

Elk elektrisch toestel heeft een dubbel prijskaartje:

  • de aankoopprijs en
  • de jaarlijkse verbruikskosten, 10 tot 20 jaar lang te betalen, afhankelijk van het toestel.

Voor toestellen die vele uren per jaar presteren, zal de goedkoopste u net veel meer kosten.

Om u te helpen met het maken van een verstandige aankoop worden energielabels aangebracht op toestellen die energie verbruiken.

Sinds 1 maart 2021 bestaat

  • het nieuwe energielabel met energieklassen van A tot G voor huishoudelijke wasmachines, was-droogcombinaties, televisietoestellen, computerschermen, koelkasten, diepvriezers, wijnkoelers en huishoudelijke vaatwassers.
  • naast het oude label met energieklassen van A+++ tot G (onder meer nog voor droogkasten)

In de toekomst zullen alle toestellen een nieuw label krijgen. Het nieuwe label herkent u gemakkelijk aan de QR-code rechtsboven.

Kortingsbon voor beschermde afnemers

Als u een beschermde afnemer bent, kunt u in aanmerking komen voor een kortingsbon voor de aankoop of huur van een energiezuinig toestel.

Tips om minder te verbruiken

Om elektriciteit en geld te besparen, is het interessant om een idee te hebben van het energiegebruik van uw toestellen.

  • Grote elektrische verbruikers zijn vaak toestellen die warmte of koude produceren zoals een koelkast, airco, elektrische oven, wasmachine, gloeilampen, elektrisch verwarmingstoestel, zwembad, …
  • Daarnaast is tot 10% van het elektriciteitsverbruik in woningen sluipverbruik: stille verbruikers (lampjes, tijdsaanduidingen, …) die dag en nacht wat energie nodig hebben.
  • Check de tips om minder energie te verbruiken met elektrische toestellen.