Opleiding energiedeskundige type D organiseren
Energiedeskundigen type D zijn niet verplicht om een basisopleiding te volgen. Opleidingsinstellingen kunnen wel een vrije opleiding aanbieden. Aangezien deze opleiding geen verplichting is, moeten de instellingen hier geen erkenning voor hebben.
Opleidingsmateriaal en methodiek
De grote lijnen van het EPC NR zijn samengevat in 3 presentaties:
- EPC NR - Presentatie deel 1(Powerpoint bestand)
- EPC NR - Presentatie deel 2(Powerpoint bestand)
- EPC NR - Presentatie deel 3(Powerpoint bestand)
Het EPC NR wordt opgesteld via een door het VEKA vastgelegde methodiek:
De basis voor de berekening van het energielabel (aandeel hernieuwbare energie) en de energiescore liggen vast in de Formulestructuur EPC Niet-Residentieel(PDF bestand opent in nieuw venster) (zoals gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad op 12 december 2022).
Het Inspectie- en Meetprotocol EPC Niet-Residentieel(PDF bestand opent in nieuw venster) (zoals gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad op 12 december 2022) beschrijft hoe u een gebouw moet inspecteren en hoe u de invoergegevens moet bepalen. Er zijn nog een aantal beperkte wijzigingen aangebracht ten opzichte van vorige versie:
I.4.2.1: Er werden een aantal bijkomende normen toegevoegd voor de berekening van lichte gevels.
II.7.4.4.1: Er werd verduidelijkt dat bomen en planten niet meegenomen worden als zonwerking.
V.1.3: De term “Schildeel in skeletbouw” werd wat meer toegelicht.
V.1.5: Er werd een mogelijkheid toegevoegd om “isolatie onbekend” in te voeren.
VII.3.1: Er werd wat bijkomend uitleg rond WKK toegevoegd.
VIII: Er werd wat bijkomende uitleg rond de invoer van start- en eindmeterstand toegevoegd.
Het inspectieprotocol beschrijft enkel de strikt noodzakelijke basismethodiek, en kan voor een goed begrip best samen gelezen worden met deze Syllabus EPC Niet-Residentieel(PDF bestand opent in nieuw venster). Deze syllabus werd op basis van veelgestelde vragen uitgebreid. De nieuwe stukken staan in kleur, en zijn voorzien van een * zodat u daar makkelijk op kan zoeken.
Meer informatie over hoe de indeling in gebouwen en gebouweenheden moet gebeuren, en welke de link is met het Gebouwenregister, vindt u in ‘Wegwijs in het EPC per gebouw(eenheid)(PDF bestand opent in nieuw venster)’ en de Presentatie Wegwijs in het EPC per gebouw(eenheid)(Powerpoint bestand).
Leeromgeving software
- Als voorbereiding op het examen, kunnen studenten type D met de applicatie leren werken via een oefenomgeving(opent in nieuw venster).
- Om toegang te krijgen tot de oefenomgeving registreert u zich eerst als Student type D in de Energieprestatiedatabank(opent in nieuw venster).
- U vindt al de nodige informatie om aan de slag te gaan met deze leeromgeving in de snelle startkaarten EPC NR(PDF bestand opent in nieuw venster).
Centraal examen
Om te starten als energiedeskundige type D moeten kandidaat-energiedeskundigen slagen voor een centraal examen.
- Deelnames aan het centraal examen zijn gratis.
- Volgens de huidige planning zal het eerste examen 26 oktober 2022 plaatsvinden.
- Inschrijven voor een centraal examen gebeurt via de Energieprestatiedatabank.
- Kandidaat-energiedeskundigen type D moeten zich eerst en eenmalig registreren als Student type D in de Energieprestatiedatabank.
- Kandidaat-energiedeskundigen krijgen 2 pogingen om te slagen, daarna moet er 12 maanden gewacht worden op een volgende kans.
- Om een idee te krijgen van het type vragen dat op het centraal examen zal worden gesteld, vindt u hierbij demo-examenvragen(PDF bestand opent in nieuw venster), de examenvragen en oplossingen(PDF bestand opent in nieuw venster), het examenreglement(PDF bestand opent in nieuw venster) en de exameninstructies(PDF bestand opent in nieuw venster).