EVC staat voor ‘erkennen van verworven competenties’. Dat wil zeggen dat je een erkenning krijgt van de competenties die je al beheerst door je ervaring. Competenties bestaan uit vaardigheden en kennis. Concreet is dit wat je al kent en kunt.

Door je ervaring te laten erkennen, kun je je eigen droom waarmaken, werk vinden, veranderen van job, verder studeren, je persoonlijk ontplooien …

Er zijn verschillende mogelijkheden om gebruik te maken van EVC. Je kunt EVC gebruiken om ervaring voor een beroep te laten erkennen, een diploma secundair onderwijs te halen of een diploma hoger onderwijs te halen. Je kunt dat doen door tests af te leggen of vrijstellingen te behalen. Als je vrijstellingen behaalt, leer je daarna enkel nog wat je nodig hebt in een verkorte opleiding. Zowel via het afleggen van tests als het inzetten van vrijstellingen behaal je op een korte, efficiënte manier een kwalificatiebewijs.

Ervaring voor een beroep aantonen

Je kunt bij een EVC-testcentrum terecht om ervaring aan te tonen voor .

Staat het beroep waar je ervaring voor hebt niet in de lijst hierboven? Dan zijn er via andere organisaties nog EVC-mogelijkheden.

Ervaring gebruiken om een diploma te halen

Je kunt je ervaring ook gebruiken om een diploma te halen. Dat kan zowel voor secundair als hoger onderwijs.

Lees deze pagina in: