Gedaan met laden. U bevindt zich op: Ervaring gebruiken om een vrijstelling te behalen voor een opleiding

Ervaring gebruiken om een vrijstelling te behalen voor een opleiding

Vrijstellingen in het volwassenenonderwijs

Je kunt je ervaring laten erkennen bij een centrum voor volwassenenonderwijs. Dat doe je door vrijstellingen aan te vragen voor een deel van de opleiding. Je krijgt geen bewijs in handen van de competenties die je al bezit, maar hoeft de modules waarvoor je een vrijstelling verkrijgt, niet meer te volgen.

In het secundair volwassenenonderwijs(opent in nieuw venster) zijn er beroepsgerichte opleidingen, ICT-opleidingen en taalopleidingen. Je kan er als volwassene ook een diploma secundair onderwijs behalen. Informeer je bij een centrum waar je een opleiding wil volgen over je mogelijkheden.

Vind informatie over flexibel studeren in het volwassenenonderwijs of beroepsgerichte opleidingen in het volwassenenonderwijs(opent in nieuw venster). Of vind de opleiding die bij je past via het Opleidingskompas(opent in nieuw venster).

Vrijstellingen in het hoger onderwijs

Je kunt je ervaring laten erkennen als je een opleiding in het hoger onderwijs wil volgen. Dat doe je door vrijstellingen aan te vragen voor een deel van de opleiding.

Informeer je bij een hogeronderwijsinstelling waar je een opleiding wil volgen over je mogelijkheden. De instellingen voor hoger onderwijs zijn verantwoordelijk voor het bepalen van vrijstellingen. Hier kun je doorklikken naar meer informatie per associatie:

Vind meer informatie over flexibel studeren in het hoger onderwijs of het hogeronderwijsregister(opent in nieuw venster).

Vrijstellingen in het deeltijds kunstonderwijs

Je kunt je ervaring laten erkennen als je een opleiding in het deeltijds kunstonderwijs wil volgen. Dat doe je door vrijstellingen aan te vragen voor een deel van de opleiding.

Heb je geen opleiding gevolgd in een academie, maar beschik je wel over de basiscompetenties of (een deel van) de competenties van een beroepskwalificatie? Dan kun je toch een certificaat verwerven.

Een erkende academie is bevoegd om je verworven competenties te beoordelen en te certificeren met een bewijs van beroepskwalificatie, een bewijs van competenties of een leerbewijs. De academie kan je wel vragen om een test af te leggen.

Informeer je bij de academie waar je een opleiding wil volgen over je mogelijkheden.

Vrijstellingen bij VDAB

Je kunt bij VDAB je ervaring laten erkennen. Dat doe je door vrijstellingen aan te vragen voor een deel van een opleiding die VDAB aanbiedt. Je krijgt geen bewijs in handen van de competenties die je al bezit, maar hoeft de modules waarvoor je een vrijstelling verkrijgt, niet meer te volgen.

VDAB is verantwoordelijk voor het geven van vrijstellingen. Informeer je bij VDAB over je mogelijkheden.

Surf naar VDAB voor meer informatie over het aanbod van de opleidingen(opent in nieuw venster).

Vrijstellingen bij Syntra

Je kunt bij Syntra je ervaring laten erkennen. Dat doe je door vrijstellingen aan te vragen voor een deel van een opleiding die Syntra aanbiedt. Je krijgt geen bewijs in handen van de competenties die je al bezit, maar hoeft de modules waarvoor je een vrijstelling verkrijgt, niet meer te volgen.

Syntra is verantwoordelijk voor het geven van vrijstellingen. Informeer je bij Syntra over je mogelijkheden.

Surf naar Syntra voor meer informatie over het aanbod van de opleidingen(opent in nieuw venster).