Gedaan met laden. U bevindt zich op: EVC-traject voor beroepskwalificatie fietshersteller

EVC-traject voor beroepskwalificatie fietshersteller

Inhoud beroep

De fietshersteller bouwt op vraag van de klant (elektrische) fietsen, aanverwante producten (aanhangwagens, e-steps, rolstoelen …) en hun toebehoren. Hij:

  • stelt ze af, onderhoudt ze, herstelt en vervangt hun onderdelen om ze rijklaar te maken.
  • onderhoudt en herstelt mechanische, elektrische en elektronische componenten van (elektrische) fietsen en aanverwante producten.
  • schat kosten en herstellingstermijnen in en adviseert/informeert gebruikers over het gebruik (onderhoud, veiligheid ...).

Hij werkt in een werkplaats, ter plekke bij de klant of onderweg. Hij wisselt op een constructieve en gebruiksvriendelijke manier info uit met collega’s, klanten en oversten. Hij gaat aandachtig om met gevaarlijke situaties en veiligheids- en milieuvoorschriften.

Info EVC-traject

In de EVC-standaard fietshersteller(PDF bestand opent in nieuw venster) vind je gedetailleerde info over het EVC-traject.

Als je bij een EVC-testcentrum je ervaring als fietshersteller wil aantonen, doe je dat aan de hand van een praktijkproef en een casus.

De instructietaal bij de proeven is het Nederlands. Je hebt minstens een basiskennis van het Nederlands nodig om de proeven af te leggen.

Er zal getest worden of je:

  • de onderdelen van minimum 1 klassieke of elektrische fiets kunt controleren en assembleren.
  • minimum 1 volledig onderhoud van een klassieke of elektrische fiets kunt uitvoeren.
  • herstellingen aan minimum 2 mechanische systemen en aan minimum 1 elektrisch of elektronisch systeem van een klassieke of elektrische fiets kunt uitvoeren.