Gedaan met laden. U bevindt zich op: EVC-traject voor beroepskwalificatie uitbener-uitsnijder

EVC-traject voor beroepskwalificatie uitbener-uitsnijder

Inhoud beroep

De uitbener-uitsnijder versnijdt, beent uit, bewerkt en deelt karkassen op volgens de geldende regels van voedselveiligheid en hygiëne om ze verder te verwerken en bewerken.

De uitbener-uitsnijder

  • werkt in een ploegensysteem en/of in het weekend in een gekoelde omgeving in uitsnijderijen en vleesverwerkende bedrijven. De werkzaamheden worden bepaald door voorschriften over voedselveiligheid en -hygiëne, veiligheid, persoonlijke hygiëne … Werken onder tijdsdruk is essentieel, net als efficiënt handelen in kritische situaties in verband met voedselveiligheid.
  • stemt de handelingen af op de vleeseigenschappen en de technische fiche. De uitbener-uitsnijder handelt in alle omstandigheden kwaliteitsvol en/of klantgericht.

Info EVC-traject

In de EVC-standaard uitbener-uitsnijder(PDF bestand opent in nieuw venster) vind je gedetailleerde info over het EVC-traject.

Als je bij een EVC-testcentrum je ervaring als uitbener-uitsnijder wil aantonen, doe je dat aan de hand van een praktijkproef en een mondelinge kennistest.

De instructietaal bij de proeven is het Nederlands. Je hebt dus minstens een basiskennis van het Nederlands nodig om de proeven af te leggen.

Je moet:

  • het voorkwartier en achterkwartier van een rund versnijden
  • een half varken versnijden en uitbenen
  • gevogelte versnijden en uitbenen.