Gedaan met laden. U bevindt zich op: Tekstversie van video EVC

Tekstversie van video EVC

Wil je van je passie je beroep maken, maar heb je geen zin om opnieuw op de schoolbanken te gaan zitten? Droom je ervan om je ervaring te kunnen gebruiken in een job dichter bij huis, maar heb je niet het juiste diploma? Wil je kunnen bewijzen dat je geschikt bent voor een nieuwe functie, maar weet je niet hoe je dat moet aanpakken?

Je bent niet de enige. Veel mensen zoeken een nieuwe professionele uitdaging waar ze al heel wat ervaring voor opdeden. Maar hoe kunnen ze dat bewijzen? Dat kan met EVC. EVC staat voor ‘erkennen van verworven competenties’. Concreet wil dat zeggen dat je op een snelle manier een bewijs krijgt van alles wat je al kent en kunt via je werk, je vrije tijd of de cursussen die je volgde. Dat bewijs is even waardevol als een bewijs van een opleiding.

Het eerste wat je kan doen, is een EVC-aanbieder zoeken die je kan begeleiden bij het laten erkennen van je competenties. Het EVC-traject bestaat uit drie stappen: een gesprek voeren, een aantal tests afleggen en een kwalificatiebewijs krijgen. In het gesprek wordt duidelijk wat je wil bereiken en hoe je dat het best doet. Samen met een begeleider stel je een plan op. Daarin staan de doelen die je wil bereiken en de stappen die je moet zetten. Kan je ook echt wat je beweert te kunnen? Daarvoor moet je een aantal tests afleggen. Dat is een praktijkproef maar vaak ook een schriftelijke of mondelinge test. Reken op een halve dag hiervoor, soms wat meer. Tot slot krijg je een kwalificatiebewijs. Je hebt nu een beroepskwalificatie gehaald. Daarmee kan je meteen aan de slag op de arbeidsmarkt of je kan een kortere opleiding volgen.

Onze gids is niet alleen. Ook anderen maakten al succesvol gebruik van de EVC-procedure. Wil jij net als zij bewijzen wat je al kan? Surf naar www.vlaanderen.be/evc(opent in nieuw venster).