Voorwaarden

  • Zorg en Gezondheid berekent de programmatie, die aangeeft hoeveel zorginstellingen van elk type nodig zullen zijn per gemeente. Voor groepen van assistentiewoningen is er geen programmatie bepaald. Een groep die een erkenning aanvraagt, wordt rechtswege geacht te passen in de programmatie
  • Zorg en Gezondheid erkent de assistentiewoningen. Deze moeten aan een aantal erkenningsvoorwaarden voldoen.

Procedure

De aanvraag van een erkenning gebeurt bij Zorg en Gezondheid.

Soms moet een groep van assistentiewoningen een voorafgaande vergunning kunnen voorleggen, bv. om te voldoen aan de BTW-regeling. Het formulier(opent in nieuw venster) om de voorafgaande vergunning aan te vragen, vindt u op de website van Zorg en Gezondheid.

Om erkend te worden, moet een groep van assistentiewoningen voldoen aan de erkenningsvoorwaarden. Alle nodige formulieren en informatie over de aanvraagprocedure(opent in nieuw venster) voor een erkenning kunt u terugvinden op de website van Zorg en Gezondheid.

De inspectie van assistentiewoningen gebeurt door het agentschap Zorginspectie. Zorg en Gezondheid baseert zich op die inspecties voor het al dan niet toekennen, inkorten of opheffen van de erkenning.