Gedaan met laden. U bevindt zich op: Assistentiewoningen (serviceflats)

Assistentiewoningen (serviceflats)

Een erkende assistentiewoning is een woning aangepast aan de noden van het ouder worden. Als 65-plusser kunt u er zelfstandig wonen, ook wanneer het wat moeilijker gaat.

In een erkende assistentiewoning kunt u, als 65-plusser, zelfstandig wonen. Tegelijk is het een woning die aangepast en veilig is: er zijn handgrepen in toilet en douche, er zijn nauwelijks trappen, er is een oproepsysteem om hulp in te roepen, ...

U kunt er, als u dat wilt, een beroep doen op gemeenschappelijke diensten, zoals poetshulp, warme maaltijden of thuisverpleging. Er zijn ook gemeenschappelijke ruimtes waar u de andere bewoners kunt ontmoeten.

Het is dus een woning waar u zelfstandig woont en waar u kunt blijven wonen als het wat moeilijker gaat, mits ondersteuning vanuit de thuiszorg en eventuele mantelzorg.

Wat mag u verwachten van een assistentiewoning?

Een erkende assistentiewoning moet minstens voldoen aan de volgende eisen:

  • Er is een woonassistent die kan helpen bij alle mogelijke problemen en vragen.
  • Er is de garantie op crisiszorg en overbruggingszorg (tijdelijke, aangepaste zorg): als er zich een noodsituatie voordoet, bent u er zeker van dat er onmiddellijk de nodige zorg wordt geboden.
  • Er is een gemeenschappelijke ontmoetingsruimte en er is een bewonersraad waar bewoners hun advies mogen geven over de werking.
  • In een assistentiewoning wordt 24 uur op 24 toezicht gegarandeerd. Er is een noodoproepsysteem, waarbij uw oproep dag en nacht meteen wordt beantwoord. Zorg is er niet 24 uur op 24. De zorg in een assistentiewoning is deze die u zou ontvangen indien u thuis zou verblijven.

Voldoet uw erkende assistentiewoning niet aan de eisen? Dan kunt u klacht neerleggen (zie hieronder).

Waar vindt u een erkende assistentiewoning en waar moet u op letten?

Op de website van het agentschap Zorg en Gezondheid vindt u per provincie alle erkende assistentiewoningen(opent in nieuw venster). Alleen bij een erkende assistentiewoning weet u zeker dat de woning zal voldoen aan wettelijke minimumvereisten.

Let op, er is maar één officiële term: erkende assistentiewoningen. Andere termen, zoals serviceflats, zijn niet officieel. Wilt u een woning met zorgondersteuning huren of kopen, ga dan altijd goed na of het om een erkende assistentiewoning gaat, welke termen er daarnaast ook gehanteerd worden.

Er zijn ook nog andere zaken waar u op moet letten als u een assistentiewoning uitkiest. Zijn er winkels in de buurt? Is er een ontmoetingsruimte? Hoe wordt de factuur samengesteld? Deze checklist(opent in nieuw venster) kunt u raadplegen wanneer u op zoek gaat naar een assistentiewoning. Deze checklist is handig om:

  • uw bezoek aan een assistentiewoning voor te bereiden.
  • mee te nemen tijdens uw bezoek en de juiste vragen te stellen.
  • te evalueren of de bezochte assistentiewoning wel aan al uw wensen en behoeftes voldoet.
  • niets over het hoofd te zien en een doordachte beslissing te nemen.

U hebt een klacht over een assistentiewoning?

Zijn in uw erkende assistentiewoning niet alle wettelijk verplichte vereisten aanwezig? Of hebt u een andere klacht over uw assistentiewoning? Dan volgt u eerst best de interne klachtenprocedure van uw assistentiewoning. Informatie over deze procedure vindt u terug in de interne afsprakennota die u kreeg wanneer u in de erkende assistentiewoning bent komen wonen.

Een assistentiewoning mag u in geen geval verplichten om bepaalde diensten (zoals catering of thuiszorg) af te nemen. Gebeurt dit toch of hebt u een andere klacht en komt u niet tot een oplossing via de interne klachtenprocedure? Dan kunt u hiervoor een klacht indienen bij de Woonzorglijn.