Gedaan met laden. U bevindt zich op: Dagverzorgingscentra

Dagverzorgingscentra

Een dagverzorgingscentrum biedt overdag opvang en verzorging aan ouderen. Het centrum neemt dus tijdelijk de opvang en zorg over van de mensen die normaal thuis voor u zorgen (mantelzorgers of thuisverplegers). Al wie 65 jaar of ouder is, kan terecht in een dagverzorgingscentrum. Deze centra zijn niet geschikt voor wie zware medische verzorging en begeleiding nodig heeft.

U kunt als oudere een of meerdere dagen per week naar een dagcentrum gaan. Het personeel in het centrum zal u helpen bij het wassen en de verzorging. Het centrum organiseert activatie-, revalidatie- en ontspanningsactiviteiten en u vindt er sociale contacten.

Blijft u er de hele dag, dan kunt u er ook warm eten. Een dagverzorgingscentrum biedt ook vervoer aan van en naar het centrum tot bij u thuis. Het dagcentrum maakt meestal deel uit van een woonzorgcentrum.

Er zijn 3 soorten dagverzorgingscentra:

  • een 'gewoon' dagverzorgingscentrum: u kunt hier een halve dag of een volledige dag verblijven en betaalt een dagprijs. Deze zijn "niet-conform artikel 51".
  • een dagverzorgingscentrum uitgebaat door een erkende dienst voor gezinszorg en aanvullende thuiszorg. Hier betaalt u een prijs per uur. De centra zijn enkel open op weekdagen tussen 7 uur en 20 uur. Alleen als u al gezinszorg of aanvullende thuiszorg krijgt van een erkende dienst voor gezinszorg en aanvullende thuiszorg, kunt u hier terecht. Deze zijn "conform artikel 51".
  • een dagverzorgingscentrum dat uitsluitend gebruikers met een chronische aandoening verzorgt. U kunt hier een halve dag of een volledige dag verblijven en betaalt een dagprijs.

Een dagverzorgingscentrum biedt zo een oplossing voor als u thuis wilt blijven wonen, maar niet elke dag iemand hebt die bij u langs kan komen voor verzorging of andere ondersteuning. U kunt in een dagverzorgingscentrum ook terecht voor zorg- en dienstverlening die bij u thuis niet kan worden aangeboden. Een lijst van door de overheid erkende dagverzorgingscentra en alle nuttige info(opent in nieuw venster) kunt u terugvinden op de website van Zorg en Gezondheid.

Met vragen en klachten over dagverzorgingscentra kunt u terecht bij de Woonzorglijn op het nummer 078 15 25 25.