Inhoud beroep

De uitbener-uitsnijder versnijdt, beent uit, bewerkt en deelt karkassen op volgens de geldende regels van voedselveiligheid en hygiëne om ze verder te verwerken en bewerken.

De uitbener-uitsnijder

  • werkt in een ploegensysteem en/of in het weekend in een gekoelde omgeving in uitsnijderijen en vleesverwerkende bedrijven. De werkzaamheden worden bepaald door voorschriften over voedselveiligheid en -hygiëne, veiligheid, persoonlijke hygiëne … Werken onder tijdsdruk is essentieel, net als efficiënt handelen in kritische situaties in verband met voedselveiligheid.
  • stemt de handelingen af op de vleeseigenschappen en de technische fiche. De uitbener-uitsnijder handelt in alle omstandigheden kwaliteitsvol en/of klantgericht.

Info EVC-traject

In de EVC-standaard uitbener-uitsnijder(PDF bestand opent in nieuw venster) vind je gedetailleerde info over het EVC-traject.

Als je bij een EVC-testcentrum je ervaring als uitbener-uitsnijder wil aantonen, doe je dat aan de hand van een praktijkproef en een mondelinge kennistest. De instructietaal bij de proeven is het Nederlands. Je moet:

  • het voorkwartier en achterkwartier van een rund versnijden
  • een half varken versnijden en uitbenen
  • gevogelte versnijden en uitbenen.
Lees deze pagina in: