Inhoud beroep
De uitbener-uitsnijder versnijdt, beent uit, bewerkt en deelt karkassen op volgens de geldende regels van voedselveiligheid en hygiëne om ze verder te verwerken en bewerken.
De uitbener-uitsnijder
- werkt in een ploegensysteem en/of in het weekend in een gekoelde omgeving in uitsnijderijen en vleesverwerkende bedrijven. De werkzaamheden worden bepaald door voorschriften over voedselveiligheid en -hygiëne, veiligheid, persoonlijke hygiëne … Werken onder tijdsdruk is essentieel, net als efficiënt handelen in kritische situaties in verband met voedselveiligheid.
- stemt de handelingen af op de vleeseigenschappen en de technische fiche. De uitbener-uitsnijder handelt in alle omstandigheden kwaliteitsvol en/of klantgericht.
Info EVC-traject
In de EVC-standaard uitbener-uitsnijder(PDF bestand opent in nieuw venster) vind je gedetailleerde info over het EVC-traject.
Als je bij een EVC-testcentrum je ervaring als uitbener-uitsnijder wil aantonen, doe je dat aan de hand van een praktijkproef en een mondelinge kennistest. De instructietaal bij de proeven is het Nederlands. Je moet:
- het voorkwartier en achterkwartier van een rund versnijden
- een half varken versnijden en uitbenen
- gevogelte versnijden en uitbenen.