Gedaan met laden. U bevindt zich op: Kindermisbruik en -verdwijningen

Kindermisbruik en -verdwijningen

Ontvoeringen en verdwijningen

Is uw kind vermist?

  • Neem dan zo snel mogelijk contact op met de politie op het noodnummer 101.
  • U kunt ook Child Focus(opent in nieuw venster) inschakelen. Deze internationale Stichting voor Vermiste en Seksueel Uitgebuite Kinderen is zeven dagen op zeven en 24 uur op 24 bereikbaar op het Europese noodnummer 116 000.

Internationale kinderontvoering door één van de ouders komt steeds vaker voor. Er zijn verschillende gevallen mogelijk:

  • uw kind wordt ongeoorloofd overgebracht naar het buitenland
  • uw kind wordt niet teruggebracht na een bezoek in het buitenland
  • er zijn problemen op het vlak van de uitoefening van een grensoverschrijdend omgangsrecht (= het recht van iemand en een minderjarig kind om contact met elkaar te hebben)

Bent u het slachtoffer van een van de bovenstaande gevallen, dan kunt u contact opnemen met het Federaal Aanspreekpunt 'Internationale Kinderontvoeringen'. Ook als u vreest voor een ontvoering kunt u best dit Federaal Aanspreekpunt contacteren. Zij kunnen u persoonlijk advies bezorgen.

Wanneer één ouder met de kinderen naar het buitenland wil vertrekken is het aan te bevelen dat hij of zij op voorhand afspraken maakt met de andere ouder. Om dit makkelijker te maken kunt u het formulier ‘Toestemming om te reizen’(opent in nieuw venster) gebruiken. Op die manier zijn de intenties duidelijk voor alle partijen.

Kindermishandeling

Hebt u weet van kindermishandeling, dan kunt u bellen naar 1712. Dit centrale meldpunt heeft de Vlaamse overheid niet enkel ingericht voor meldingen van kindermishandeling, maar voor alle vormen van misbruik en geweld bij jong en oud.

In elke Vlaamse provincie en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is er daarnaast een Vertrouwenscentrum Kindermishandeling (VK) werkzaam. Deze centra vormen een aanspreekpunt voor alle mogelijke situaties van geweld op kinderen.