Waarom?

Doe het voor uzelf

Vaccins gelden als de veiligste, succesvolste en goedkoopste manier om ziekte te voorkomen. De coronavaccins zijn erg doeltreffend. De kans dat u na vaccinatie nog COVID-19 oploopt, is dus véél kleiner dan wanneer u niet gevaccinceerd werd.

Doe het voor elkaar

 • Een vaccin beschermt het individu. Maar als voldoende mensen gevaccineerd zijn, dan is een ganse gemeenschap beschermd. Als u uzelf laat vaccineren, bouwt u dus mee aan groepsimmuniteit om zo controle te krijgen op dit virus en het uit de samenleving te krijgen.
 • Ook is vaccinatie belangrijk als u als zorgverlener of met risicogroepen werkt. Zo is de kans klein dat u anderen besmet.
 • Dankzij vaccinatie is er minder kans dat u naar de huisarts moet of in het ziekenhuis belandt met complicaties door COVID-19. Het zorgsysteem is afgelopen jaar zwaar onder druk komen te staan door het hoge aantal coronabesmettingen en de talrijke hospitalisaties.

In België is alleen vaccinatie tegen polio verplicht. Alle andere vaccinaties zijn sterk aanbevolen. Dat is voor COVID-19 niet anders. De vaccinatie tegen COVID-19 is gratis.

Wie en wanneer?

De vaccinatiestrategie en de prioritaire groepen daarin werden bepaald. In België wordt er gevaccineerd op basis van :

 • Domicilieadres in België (nationaliteit is daar niet belangrijk)
 • Werksituatie (werkzaam in België):
  • Werkt u in België? Dan heeft u een BIS-nummer van de gemeente waar u werkt of kan u dat daar aanvragen. Op basis van dit BIS-nummer zal u ook een uitnodiging tot vaccinatie ontvangen.

De prioritaire groepen zijn:

Fase 1

 1. Bewoners en personeel (ook vrijwilligers) van woonzorgcentra (enkel woonzorgcentra, geen assistentiewoningen). Enkel personen die in een zorgrelatie staan met kwetsbare bewoners komen in aanmerking (dus geen logistiek, technisch en administratief personeel of keuken- en onderhoudspersoneel) - vanaf januari 2021
 2. Zorgmedewerkers van de ziekenhuizen - vanaf januari 2021
 3. Zorgmedewerkers in de eerstelijnsgezondheidszorg die in de frontlinie werken ((opent in nieuw venster)) - vanaf februari 2021.
 4. Bewoners en personeel (ook vrijwilligers) van andere collectieve zorginstellingen - vanaf februari 2021
 5. Niet-medische zorgpersoneel van de ziekenhuizen en de zorginstellingen - vanaf februari 2021
 6. Medewerkers en vrijwilligers van de vaccinatiecentra - vanaf februari 2021

Fase 2

 1. 65-plussers (mensen die 65+ zijn of het in 2021 worden) - vanaf maart 2021 (de oudste personen worden eerst uitgenodigd)
 2. Personen die een gekend onderliggend gezondheidsprobleem hebben - vanaf maart 2021
  De Hoge Gezondheidsraad heeft een lijst van aandoeningen opgemaakt ((opent in nieuw venster)) die in aanmerking komen en vanaf welke leeftijd men met deze aandoening als risicopatiënt voorrang zal krijgen. Neem contact op met uw huisarts als u hier vragen over heeft.
 3. Personen met essentiële beroepen (bijv. brandweer en politie) Welke beroepen hieronder vallen is nog niet duidelijk - vanaf april 2021

Fase 3

 • Rest van de volwassen bevolking (18+) - vanaf juni 2021

Bent u besmet geweest met het COVID-19-virus? Omdat de bescherming na het doormaken van COVID-19 enkele maanden duurt en er ondertussen herinfecties vastgesteld zijn geweest, wordt aangeraden om u te laten vaccineren.

Bovenstaand zijn de algemene bepalingen van de vaccinatiestrategie die nu gelden, wijzigingen zijn nog mogelijk.

Persoonlijke uitnodiging voor vaccinatie

Als het zover is, krijgt u een uitnodiging via sms, mail of brief om uzelf te laten vaccineren.

Alle details over uw persoonlijke uitnodiging kunt u ook terugvinden in Mijn Burgerprofiel ((opent in nieuw venster)).

Waar?

Vaccinatiecentra in heel Vlaanderen zorgen ervoor dat iedereen snel en veilig in zijn buurt een vaccin krijgt. Een overzicht van alle vaccinatiecentra in Vlaanderen ((opent in nieuw venster)) vindt u hier. Elk centrum is vlot bereikbaar, heeft voldoende parking en is geschikt voor rolstoelgebruikers. Mensen die niet tot in het vaccinatiecentrum geraken, worden aan huis gevaccineerd.

Het vaccinatiecentrum waar u naar toe moet, kunt u niet kiezen.

In elk vaccinatiecentrum zijn er meerdere vaccinatielijnen. In elke vaccinatielijn wordt 1 type vaccin toegediend, goed voor 20 à 25 inentingen per uur. U komt binnen bij het onthaal. Een onthaalmedewerker checkt uw identiteitsgegevens en brengt u naar de registratie. Daar geeft een verpleegkundige info over het vaccin en overlopen jullie de medische voorgeschiedenis en gezondheidstoestand. U krijgt er ook een afspraak voor de tweede inenting. Daarna gaat u naar de vaccinatieruimte waar een verpleegkundige u vaccineert. Na de vaccinatie moet u een kwartiertje rusten in de wachtruimte onder toezicht van een arts.

Welke vaccins zijn er? Hoe werken ze?

Er zijn verschillende soorten vaccins ((opent in nieuw venster)) tegen SARS-CoV-2 in ontwikkeling.

Vaccins stimuleren uw immuunsysteem (de natuurlijke afweer van het lichaam) en bereiden u voor om een bepaalde kiem te herkennen en u tegen die kiem of infectieziekte te verdedigen. Als u dan later met het virus besmet raakt, herkent uw immuunsysteem het virus en, omdat het al voorbereid is om het virus aan te vallen, beschermt het u tegen dat virus. Meer informatie over de werking van het vaccin ((opent in nieuw venster)) vindt u op de website laatjevaccineren.be.

Na de vaccinatie

Voor het registreren van de coronavaccins zal de Vlaamse overheid werken met Vaccinnet, het vertrouwde bestel- en registratiesysteem voor vaccinatoren. Die toepassing wordt ook beschikbaar gesteld voor de andere deelstaten in België. Zo worden de registraties in heel het land gestandaardiseerd.

U zal nadien uw vaccinatiegegevens zelf kunnen bekijken via de website mijngezondheid.be ((opent in nieuw venster)), myhealthviewer.be of cozo.be ((opent in nieuw venster)). Ook uw huisarts heeft toegang tot deze vaccinatiegegevens. In het vaccinatiecentrum zijn er ook vaccinatiekaartjes beschikbaar.

Nadat u gevaccineerd bent, is het belangrijk om de coronamaatregelen te blijven opvolgen. Pas als meer dan 70% van de volwassen bevolking is gevaccineerd, is de verspreiding van het virus weer onder controle.

Momenteel zijn er geen afspraken rond de noodzaak om een vaccinatiebewijs te hebben om aan bepaalde activiteiten deel te nemen, zoals reizen of festivals bijwonen.

Vaccinatieteller

Het aantal gevaccineerde Vlamingen groeit élke dag. De vaccinatieteller ((opent in nieuw venster)) toont hoeveel dosissen van het COVID-19-vaccin er al werden verdeeld.

Informatie voor zorgprofessionals

Bent u als professional betrokken bij de uitvoering van de COVID-19-vaccinatie, dan vindt u alle informatie voor uitvoerders ((opent in nieuw venster)) op de website laatjevaccineren.be.

Veelgestelde vragen

Bekijk de lijst veel gestelde vragen ((opent in nieuw venster)) op de website laatjevaccineren.be .