Waarom?

Doe het voor uzelf

Vaccins gelden als de veiligste, succesvolste en goedkoopste manier om ziekte te voorkomen. De coronavaccins zijn erg doeltreffend. De kans dat u na vaccinatie nog COVID-19 oploopt, is dus véél kleiner dan als u niet gevaccinceerd werd.

Doe het voor elkaar

 • Een vaccin beschermt het individu. Maar als voldoende mensen gevaccineerd zijn, dan is een hele gemeenschap beschermd. Als u uzelf laat vaccineren, bouwt u dus mee aan groepsimmuniteit om zo controle te krijgen over het virus en het uit de samenleving te krijgen.
 • Ook is vaccinatie belangrijk als u als zorgverlener of met risicogroepen werkt. Zo is de kans klein dat u anderen besmet.
 • Dankzij vaccinatie is er minder kans dat u naar de huisarts moet of in het ziekenhuis belandt met complicaties door COVID-19. Het zorgsysteem is afgelopen jaar zwaar onder druk komen te staan door het hoge aantal coronabesmettingen en de talrijke hospitalisaties.

In België is alleen vaccinatie tegen polio verplicht. Alle andere vaccinaties zijn sterk aanbevolen. Dat is voor COVID-19 niet anders. De vaccinatie tegen COVID-19 is gratis.

Wie en wanneer?

De vaccinatiestrategie en de prioritaire groepen daarin werden bepaald.

De prioritaire groepen zijn:

Fase 1

 1. Bewoners en personeel (ook vrijwilligers) van woonzorgcentra (enkel woonzorgcentra, geen erkende assistentiewoningen). Enkel personen die in een zorgrelatie staan met kwetsbare bewoners komen in aanmerking (dus geen logistiek, technisch en administratief personeel of keuken- en onderhoudspersoneel) - vanaf januari 2021
 2. Zorgmedewerkers van de ziekenhuizen - vanaf januari 2021
 3. Zorgmedewerkers in de eerstelijnsgezondheidszorg die in de frontlinie werken ((opent in nieuw venster)) - vanaf februari 2021.
 4. Bewoners en personeel (ook vrijwilligers) van andere collectieve zorginstellingen - vanaf februari 2021
 5. Niet-medische zorgpersoneel van de ziekenhuizen en de zorginstellingen - vanaf februari 2021
 6. Medewerkers en vrijwilligers van de vaccinatiecentra - vanaf februari 2021
 7. Zorgmedewerkers binnen Onderwijs - vanaf maart 2021

Fase 2

 1. 65-plussers (mensen die 65+ zijn of het in 2021 worden), ook bewoners van serviceflats die niet erkend zijn - vanaf maart 2021 (de oudste personen worden eerst uitgenodigd)
 2. Personen die een gekend onderliggend gezondheidsprobleem ((opent in nieuw venster)) hebben en zwangere vrouwen - vanaf april 2021 (de oudste personen worden eerst uitgenodigd)
 3. Personen met een essentiële beroep (enkel politie) - vanaf april 2021

Fase 3

 • Rest van de volwassen bevolking (18+) - vanaf mei 2021. De verdere inzet van het Janssen vaccin in de vaccinatiecampagne wordt op dit ogenblik wordt geëvalueerd. Omdat dit in de planning belangrijk was, is de tool ((opent in nieuw venster))waarin je zelf kon opzoeken wanneer jouw leeftijd aan de beurt zal zijn even offline gehaald.

Fase 4

 • 16- en 17-jarigen komen aan de beurt na 18-jarigen. De 16-17-jarige adolescenten met de hoogste risico’s komen prioritair aan bod.
 • Ook 12- tot 15-jarigen met onderliggende aandoeningen zullen vanaf juni uitgenodigd worden.
 • Op woensdag 7 juli werd beslist dat ook de andere 12- tot 15-jarigen gevaccineerd zullen worden. Deze kinderen zullen de komende weken een uitnodiging per post op hun domicilieadres krijgen voor een vaccinatie met Pfizer. De eerste vaccinaties zullen wellicht al toegediend worden in de week van 19 juli.
 • Sinds 1 juli kunnen personen die nog niet gevaccineerd werden (omwille van een weigering of annulering) zich opnieuw aanbieden via de QVAX-reservelijst. Sowieso zullen zij opnieuw uitgenodigd worden wanneer alle 16+’ers in de regio een eerste uitnodiging gekregen hebben en zal zoals steeds de volgorde van vaccinatieprioriteit volgen (oudste personen eerst).

  Weigeraars kunnen ook opnieuw uitgenodigd worden, op voorwaarde dat ze hun weigering intrekken door via QVAX ((opent in nieuw venster)) hun vaccinatiecode opnieuw te activeren. Meer informatie over deze herkansing vindt u op laatjevaccineren.be.

Fase reservelijst

Reservelijsten worden niet in elk vaccinatiecentrum aangelegd. De vaccinatiecentra die er gebruiken van maken leggen (mogelijks) twee lijsten aan.

 1. een reservelijst van mensen die in die fase van vaccinatie uitgenodigd gaan worden
 2. een reservelijst met beroepsgroepen met een hoger besmettingsrisico: politie, kleuterleiders en personen werkzaam in de kinderopvang.

  Bent u besmet geweest met het COVID-19-virus? Omdat de bescherming na het doormaken van COVID-19 enkele maanden duurt en er ondertussen herinfecties vastgesteld zijn geweest, wordt aangeraden om u te laten vaccineren.

  Bovenstaand zijn de algemene bepalingen van de vaccinatiestrategie die nu gelden, wijzigingen zijn nog mogelijk.

  Een voorlopige timing ((opent in nieuw venster)) van de organisatie van de vaccinaties vindt u op de website laatjevaccineren.be.

  Persoonlijke uitnodiging voor vaccinatie

  Als het zover is, krijgt u een uitnodiging via sms, mail of brief om uzelf te laten vaccineren.

  Alle details over uw persoonlijke uitnodiging kunt u ook terugvinden in Mijn Burgerprofiel ((opent in nieuw venster)). Minderjarigen zullen enkel uitgenodigd worden per brief.

  Waar?

  Vaccinatiecentra in heel Vlaanderen zorgen ervoor dat iedereen snel en veilig in zijn buurt een vaccin krijgt.

  Bekijk het overzicht van alle vaccinatiecentra met contactgegevens in Vlaanderen ((opent in nieuw venster)).

  Elk centrum is vlot bereikbaar, heeft voldoende parking en is geschikt voor rolstoelgebruikers. Mensen die niet tot in het vaccinatiecentrum raken, worden aan huis gevaccineerd.

  Het vaccinatiecentrum waar u naartoe moet, kunt u niet kiezen.

  In elk vaccinatiecentrum zijn er meerdere vaccinatielijnen. In elke vaccinatielijn wordt 1 type vaccin toegediend, goed voor 20 à 25 inentingen per uur. U komt binnen bij het onthaal. Een onthaalmedewerker checkt uw identiteitsgegevens en brengt u naar de registratie. Daar geeft een verpleegkundige info over het vaccin en overloopt u de medische voorgeschiedenis en gezondheidstoestand. U krijgt er ook een afspraak voor de tweede inenting. Daarna gaat u naar de vaccinatieruimte waar een verpleegkundige u vaccineert. Na de vaccinatie moet u een kwartiertje rusten in de wachtruimte onder toezicht van een arts.

  Helpen als vrijwilliger in een vaccinatiecentrum

  Wilt u als vrijwilliger-zorgverlener helpen in een vaccinatiecentrum? Ook studenten en gepensioneerden zijn meer dan welkom! Schrijf u in op de verschillende platformen waar men op zoek gaat naar vrijwilligers of tijdelijke werkkrachten:

  Heel wat vaccinatiecentra hebben ook lokale kanalen en websites om vrijwilligers te rekruteren. De vaccinatiecentra kiezen uiteraard zelf op welke vrijwilligers zij een beroep doen.

  Welke vaccins zijn er? Hoe werken ze?

  Er zijn verschillende soorten vaccins ((opent in nieuw venster)) tegen SARS-CoV-2. Sommige vaccins (Curevac en Sanofi-GSK) zitten nog in testfase, een overzicht van de beschikbare vaccins ((opent in nieuw venster)) is te vinden op laatjevaccineren.be.

  Vaccins stimuleren uw immuunsysteem (de natuurlijke afweer van het lichaam) en bereiden u voor om een bepaalde kiem te herkennen en u tegen die kiem of infectieziekte te verdedigen. Als u dan later met het virus besmet raakt, herkent uw immuunsysteem het virus en, omdat het al voorbereid is om het virus aan te vallen, beschermt het u tegen dat virus. Op de website laatjevaccineren.be vindt u:

  Sinds 24 april wordt het AstraZeneca-vaccin enkel ingezet bij personen vanaf vanaf 41 jaar. Ook voor Johnson & Johnson (Janssens-vaccin) zal dit zo toegepast worden vanaf 27 mei.

  Na de vaccinatie

  Na de vaccinatie krijgt u een folder mee ‘Wat na vaccinatie?’. Die geeft onder andere meer informatie over bijwerkingen. Voor meer informatie over of opvolging van de bijwerking, contacteer uw huisarts.

  De persoon of het centrum dat vaccineert, registreert uw vaccinatie in een centraal systeem. U kan daarna uw vaccinatiegegevens zelf bekijken via de website mijngezondheid.be ((opent in nieuw venster)), myhealthviewer.be of cozo.be ((opent in nieuw venster)). U kunt dit document afprinten, maar dit heeft niet de officiële waarde van een vaccinatiebewijs. Ook uw huisarts heeft toegang tot die vaccinatiegegevens. In het vaccinatiecentrum zijn er ook vaccinatiekaartjes beschikbaar.

  Momenteel zijn er geen afspraken rond de noodzaak om een vaccinatiebewijs of vaccinatie-attest te hebben om aan bepaalde activiteiten deel te nemen.

  Nadat u gevaccineerd bent, is het belangrijk om de coronamaatregelen te blijven opvolgen. Pas als meer dan 70% van de volwassen bevolking is gevaccineerd, is de verspreiding van het virus weer onder controle.

  EU COVID-certificaat (vaccinatiepaspoort)

  Er bestaan geen officiële vaccinatieattesten op dit moment en het vaccinatiekaartje dat u mogelijk in een vaccinatiecentrum ontvangt, heeft geen officiële betekenis.

  Het COVID-certificaat, ook wel het EU Digitaal COVID-19 certificaat genoemd, moet reizen binnen de Europese Unie vanaf 1 juli 2021 opnieuw makkelijker maken.

  Vaccinatieteller

  Het aantal gevaccineerde Vlamingen groeit élke dag. De vaccinatieteller ((opent in nieuw venster)) laat zien hoeveel dosissen van het COVID-19-vaccin er al werden verdeeld.

  Informatie voor zorgprofessionals

  Bent u als professional betrokken bij de uitvoering van de COVID-19-vaccinatie, dan vindt u alle informatie voor uitvoerders ((opent in nieuw venster)) op de website laatjevaccineren.be.

  Veelgestelde vragen

  Bekijk de lijst veelgestelde vragen ((opent in nieuw venster)) op de website laatjevaccineren.be .

  Veelgestelde vragen