Gedaan met laden. U bevindt zich op: Jodiumtabletten beschikbaar bij apothekers

Jodiumtabletten beschikbaar bij apothekers

Iedereen kan in de apotheek terecht voor jodiumtabletten of voor informatie. Als er een nucleair incident is met een lozing van radioactief jodium, beschermt de inname van de jodiumtabletten tegen schildklierkanker. Jodiumtabletten bieden geen bescherming tegen andere radioactieve stoffen.

Doelgroepen

Onderstaande doelgroepen wordt zeker aangemoedigd om in de apotheek de jodiumtabletten en de informatiebrochure te gaan halen:

 • Iedereen die in een zone van 20 kilometer rond een nucleaire site (10 kilometer voor de site in Fleurus) (zie ‘noodplanningszones(opent in nieuw venster)’)
 • Iedereen die buiten een zone van 20 kilometer rond een nucleaire site woont en tot een van deze kwetsbare doelgroepen behoort:
  • kinderen
  • jongeren tot en met 18 jaar
  • zwangere vrouwen
  • vrouwen die borstvoeding geven.
  • Ook alle organisaties in België waar baby’s en kinderen verblijven (kinderopvang, lagere en middelbare scholen, kinderdagverblijven, …) worden gevraagd om uit voorzorg jodiumtabletten af te halen. Op nucleairrisico.be staat meer informatie voor deze ‘collectiviteiten(opent in nieuw venster)’.

Gebruik

Neem de tabletten nooit in op eigen initiatief. Wacht tot de overheid dat aanbeveelt. U kunt zich ook inschrijven op BE-Alert. Dan wordt u meteen gewaarschuwd bij een noodsituatie.

Eventueel gebruik door 40-plussers

Volwassenen ouder dan 40 jaar wordt aangeraden om, los van een nucleair incident, bij een volgende afspraak met hun behandelende arts te spreken over het eventueel gebruik van jodiumtabletten. Jodiumtabletten verzadigen de schildklier en dat is voor deze leeftijdscategorie minder aangewezen.

Oudere personen die dichtbij een nucleaire installatie wonen (zone van 20 km, of 10 km voor IRE Fleurus) wordt wel aangeraden om jodiumtabletten af te halen bij de apotheker. Er kunnen altijd jonge personen op bezoek zijn bv. als ze oppassen op kleinkinderen. Bij een nucleair ongeval kunnen ze dan een “solidariteitsrol” opnemen voor buren of bezoekers.