Het GRUP heeft drie doelstellingen. Een compact op- en afrittencomplex realiseren. Reorganisatie van de wegen die erop aansluiten, waaronder ook de ontsluiting van bedrijventerrein Drongen I. Verbeteren van de ruimtelijke structuur om de leefbaarheid van Baarle te verhogen en kwetsbare gebieden zoveel mogelijk te vrijwaren.
Het GRUP legt de contour en de toekomstige bestemmingen en voorschriften vast van het gebied waarbinnen deze doelstellingen met ruimte voor geluidsbuffering, water, landschappelijke inpassing en eventuele compensaties zullen vallen. Het GRUP vormt de juridische basis voor het Agentschap Wegen en Verkeer om later de vergunning voor de werken aan te vragen.
Na stopzetting van de opmaak van twee afzonderlijke GRUP’s voor het Complex Drongen en voor Booiebos, keurde de Vlaamse Regering op 28 oktober 2022 de startnota goed van het GRUP Herinrichting Complex E40 Drongen. Van 22 november 2022 tot en met 20 januari 2023 liep de publieke raadpleging over de startnota. Daarbij werden verschillende alternatieven en varianten ingesproken. In overleg met de omwonenden werden deze getrechterd aan de hand van een afwegingskader. Dat leidde tot de scopingnota in juni 2024 waarin enkel de realistische inrichtingsvarianten voor het centraal complex worden meegenomen.
De scopingnota legt de inrichtingsvarianten vast die onderzocht zullen worden en geeft aan hoe het verdere onderzoek en het milieueffectenonderzoek wordt aangepakt. Op basis daarvan start de uitwerking van het voorontwerp GRUP en de milieubeoordeling. Na goedkeuring van het GRUP zal het Agentschap Wegen en Verkeer het gekozen alternatief verder uitwerken tot een concreet wegontwerp. Dat zal opnieuw gebeuren in overleg met de actoren uit het plangebied.