Gedaan met laden. U bevindt zich op: Pakketlabel voor verwarmings- en warmwatertoestellen

Pakketlabel voor verwarmings- en warmwatertoestellen

Het pakketlabel wordt gebruikt als meerdere producten worden gecombineerd, zoals bijvoorbeeld een condensatieketel in combinatie met een temperatuurregelaar of met een zonneboiler. 

Het pakketlabel gaat van A+++ tot G.

 • De klassen A+ (minstens 98% energie-efficiëntie) tot A+++ slaan op installaties die deels of volledig werken op hernieuwbare energiebronnen.
 • Warmtepompen hebben minstens het label A+ (hoogtemperatuurswarmtepompen) of A (laagtemperatuurswarmtepompen).

Hoe ziet een pakketlabel eruit?

Een pakketlabel bestaat uit twee elementen: een etiket en een productkaart.

Etiket

Het etiket van het pakketlabel is het voorblad dat aangeeft welk label het pakket haalt. Samengevat staat op het etiket:

 • de naam of het handelsmerk van de distributeur(s) en/of leverancier(s)
 • de referenties die de distributeur en/of de leverancier gebruikt
 • de functie van het basistoestel: ruimteverwarming of productie van sanitair warm water, met het maximaal capaciteitsprofiel
 • de seizoensgebonden energie-efficiëntieklasse
  • ruimteverwarming en/of productie sanitair warm water van het basistoestel
  • voor ruimteverwarming van het gecombineerde product
 • de aanduiding van de mogelijkheid om een zonnesysteem, een warmwatertank, een temperatuurregelaar en/of een extra verwarmingstoestel toe te voegen aan het basistoestel
 • eventueel de energie-efficiëntieklasse voor productie sanitair warm water van het gecombineerde product

Productkaart

De productkaart van het pakketlabel vat samen hoe voor de verschillende elementen van het pakket (opwekkers, regelaar en zonne-energie) de seizoensgebonden energie-efficiëntie van het pakket werd bekomen.

Dit voorbeeld toont een pakketlabel van een hybride warmtepomp. De warmtepomp, de ketels en de regelaar hebben samen, als pakket, een seizoensgebonden energie-efficiëntie van 121% (vak 5).

Wat heeft u nodig voor de aanvraag Mijn VerbouwPremie?

Bij de aanvraag van een premie voor een hybride warmtepomp, moet u het pakketlabel toevoegen dat aantoont dat de seizoensgebonden energie-efficiëntie minstens 110% is.

Hiervoor voegt u de productkaart van het pakketlabel van de hybride warmtepomp toe. Het etiket geeft onvoldoende informatie, omdat dit enkel het label en niet de seizoensgebonden energie-efficiëntie vermeldt.

De invloed van een zonneboiler mag u niet meenemen in het pakketlabel voor de premie-aanvraag. Het veld ‘4’ van de productkaart moet in dat geval 0% zijn op de productkaart.