Gedaan met laden. U bevindt zich op: Zonlicht en zonnewarmte binnenhalen

Zonlicht en zonnewarmte binnenhalen

Met een goede oriëntatie en een slimme indeling van uw woning, kunt u profiteren van daglicht en meer zonnewarmte in koudere perioden.

‘Zware’ materialen (baksteen, beton, natuursteen, gebakken tegels) nemen het zonlicht op dat door het glas naar binnenschijnt, en het wordt nog lang als warmte in de ruimte afgegeven.

Oriëntatie

Ideaal is om 40 à 60% van uw totale vensteroppervlakte te oriënteren tussen zuidoost en zuidwest.

Deel uw woning in volgens de beweging van de zon:

  • de woonkamer op het zuiden, voor de hele dag zon
  • de badkamer naar het oosten, voor zoveel mogelijk ochtendzon
  • de keuken naar het oosten of het westen, afhankelijk van de periode wanneer u er het langst vertoeft: ‘s ochtends of ‘s avonds
  • onverwarmde ruimten met beperkte raamoppervlakte (garage, gang, bergruimten) liggen beter langs de noordkant. Dat zorgt voor een extra buffer tussen de kou van buiten en de warmte binnen en beperkt het warmteverlies.

Oververhitting vermijden

Te veel zonnewarmte kan in de zomer de binnentemperatuur hoog laten oplopen. Dat kunt u vermijden met zonnewering: een dakoversteek, luifels, lamellen, doeken of aangepaste zonnewerende beglazing.

Kadert uw investering in werken waarvoor een bouwaanvraag nodig is? Dan moet u de EPB-eisen tegen oververhitting volgen. Voor meer info, zie: Beperken van oververhitting (op EPB-pedia).