Een stelling tegen een gevel waar muurisolatie wordt geplaatst
© Wouter Van Vooren

Met een goede isolatie bespaart u de helft op uw verwarmingskosten. Isoleer zeker uw dak ((opent in nieuw venster)), maar ook raam-, muur- en vloerisolatie zijn belangrijk om uw woning energiezuinig te maken. Het loont ook de moeite om te investeren in isolerende ramen en hoogrendementsglas, een energiezuinige verwarmingsinstallatie (bijv. een condensatieketel of een warmtepomp), zonnepanelen, een warmtepompboiler of een zonneboiler.

Bouw- en verbouwprojecten waarvoor een bouwaanvraag of een melding nodig is, zullen altijd aan de energieprestatieregelgeving (EPB) moeten voldoen.

Bereken de terugverdientijd van uw investering

Hoeveel geld kunt u besparen met bijvoorbeeld een energiezuinige condensatieketel of een zonneboiler?

Op de Zonnekaart Vlaanderen ((opent in nieuw venster)) kunt u (op basis van een adres) zien of een dak geschikt is voor zonnepanelen of een zonneboiler. Op basis van een adres biedt de Zonnekaart u een inschatting van de kostprijs van een installatie, terugverdientijd, winst per jaar, ...

Met de online calculators van Fluvius ((opent in nieuw venster)) kunt u berekenen hoe snel u een investering kunt terugverdienen. U kunt de energiewinst berekenen van:

  • dakisolatie
  • muurisolatie
  • vloerisolatie
  • raamisolatie.

Lenen om te investeren in energiebesparende maatregelen

Soms hebt u niet onmiddellijk het geld beschikbaar om energiebesparende investeringen te doen. Maar zelfs met weinig spaargeld kunt u uw woning energiezuinig maken. Er zijn speciale leningen die u daarbij kunnen helpen.

Premies voor energiebesparende maatregelen

Investeren in energiebesparing wordt door de overheid nog steeds sterk aangemoedigd. Voor verschillende investeringen kunt u een premie krijgen.