Verschillende systemen

Sanitair warm water kan geproduceerd worden met hetzelfde toestel als voor de ruimteverwarming (combitoestel) of afzonderlijk. Vaak is centrale opwekking geen goed idee omwille van het transport van dat water naar alle aftappunten. Een deel van het warme water blijft ongebruikt achter in de buizen en verliest daar haar warmte.

Decentrale toestellen worden geplaatst waar ze nodig zijn, ze hebben kortere leidingen nodig en verspillen niet alleen minder energie maar ook minder water.

Voor de opwarming van water verbruikt een aardgas- of stookolietoestel bijna de helft minder energie dan een elektrisch.

Doorstroomtoestel of boiler

Een doorstroomtoestel verwarmt het water op het ogenblik dat u de warmwaterkraan opendraait. Dat is iets energiezuiniger dan het warm water op temperatuur houden in een boiler of opslagvat. Minpunt is dat u iets langer moet wachten op warm water.

Kiest u toch voor een boiler: een aardgas- of stookolieboiler is veel energiezuiniger dan een elektrische boiler.

De leidingen

Hoe korter de warmwaterleidingen zijn, hoe minder het water afkoelt tijdens het transport naar de tappunten. Isoleer de leidingen die buiten het geïsoleerde deel van de woning liggen, voldoende.

Milieuvriendelijke alternatieven

Zowel een zonneboiler als een warmtepompboiler zijn milieuvriendelijke alternatieven voor de opwekking van sanitair warm water.

Warmtepompboiler

Een warmtepompboiler gebruikt bij voorkeur warme lucht uit de woning als warmtebron om tapwater te verwarmen.

De warme lucht

  • wordt geleverd door het ventilatiesysteem (afgevoerde ventilatielucht) van de woning
  • of wordt onttrokken aan de (onverwarmde) ruimte waarin de boiler hangt.

In het eerste geval is dat systeem niet combineerbaar met een gebalanceerde ventilatie met warmterecuperatie uit de ventilatielucht, omdat de warmte uit deze lucht enkel toereikend is voor een van beide toepassingen.

Warmtepompboilers kunnen ook aangesloten worden op thermische zonnepanelen om het rendement te verbeteren.

Zonneboiler

Een zonneboiler is een vorm van actieve zonne-energie die warmte oplevert voor het sanitair water en bestaat uit:

  • een zonnecollector met een zwart oppervlak dat de zonnestralen opvangt en omzet in warmte
  • een stromende vloeistof (water of antivries) dat de warmte onttrekt aan de collector en overbrengt naar het voorraadvat
  • een warmtewisselaar in het voorraadvat die zorgt voor de scheiding tussen het drinkwater en de collectorvloeistof
  • een geïsoleerd voorraadvat waarin het warme water opgeslagen wordt tot het gebruikt wordt
  • een regelsysteem
  • een naverwarmer die ervoor zorgt dat u ook warm water hebt op dagen dat er onvoldoende zon is.

Douche: bespaar water en energie

  • Een waterbesparende douchekop verbruikt 40% minder water en energie dan een gewone douchekop, terwijl het comfort hetzelfde blijft. Tijdens een douche van een vijftal minuten verbruikt u al snel 50 liter warm water, met een spaardouchekop wordt dat verbruik beperkt tot 30 liter.
  • Opties voor kranen
    • Door een gewone kraan loopt er ongeveer 9 liter water per minuut. Er bestaan echter ook kranen met een lager debiet (4 liter per minuut).
    • Plaats een debietbegrenzer op de bestaande kranen; informeer eerst of uw warmwatertoestel hiervoor geschikt is.
    • Monteer een sproeikop op het uiteinde van de kraanmond: lucht wordt met het water gemengd en u verbruikt een pak minder maar bereikt hetzelfde resultaat.
  • Een douche met een warmteterugwinsysteem laat het warme afvoerwater door een warmtewisselaar stromen. In de warmtewisselaar wordt de warmte weer overgedragen aan het koude water dat naar de douche-mengkraan gaat. Hierdoor wordt er minder warm water bijgemengd waardoor de boiler of cv-ketel minder energie hoeft te gebruiken. Per douchebeurt bespaart u ongeveer de helft aan energie.