Gedaan met laden. U bevindt zich op: Onderhoud van kachels, haarden, geisers, doorstromers, elektrische verwarmingstoestellen, ...

Onderhoud van kachels, haarden, geisers, doorstromers, elektrische verwarmingstoestellen, ...

Als u geen centrale verwarming hebt, maar verwarmt met afzonderlijke stooktoestellen, wat zijn dan de onderhoudsverplichtingen?

Kachels, haarden, geisers, ...

Voor afzonderlijke stooktoestellen (kachels, gashaarden, open haarden, doorstroomketels, badgeisers, ...), die niet zijn aangesloten op een centraal verwarmingssysteem, is onderhoud niet wettelijk verplicht. Toch wordt een regelmatige onderhoudsbeurt (met reiniging) aangeraden. Het onderhoud moet gebeuren zoals de fabrikant het voorschrijft. Dat is goed voor de veiligheid, het energieverbruik en de werking van het toestel.

Het kan zijn dat er in uw huurcontract of brandverzekeringspolis verplichtingen staan over het onderhoud van deze individuele toestellen voor decentrale verwarming.

Elektrische verwarmingstoestellen, collectoren, ...

Het is niet verplicht deze elektrische verwarmingstoestellen regelmatig te laten onderhouden door een geschoold vakman of een erkende technicus. Het onderhoud moet gebeuren zoals de fabrikant het voorschrijft. Dat is goed voor de veiligheid, het energieverbruik en de werking van het toestel.

Het kan zijn dat er in uw huurcontract of brandverzekeringspolis verplichtingen staan over het onderhoud van die toestellen. Een verwarmingsaudit op een elektrisch toestel is niet verplicht.

Schoorstenen

Ook reiniging van de schoorstenen waarop de toestellen zijn aangesloten, is nuttig.

Vaklui

Met vragen over afzonderlijke stooktoestellen en elektrische verwarmingstoestellen of het onderhoud ervan kunt u terecht bij de fabrikant of de installateur.