Loodgieter herstelt verwarmingsapparaat
© Firmin De Maitre Maîtrise

Voor centrale verwarming gelden andere regels dan voor afzonderlijke stooktoestellen die niet zijn aangesloten op een centrale ketel (bv. gaskachels). Ook voor schoorstenen en stookolietanks is regelmatige controle nodig.

Online 'Verwarmingswegwijzer'

Om te weten te komen wat u moet doen, is de online Verwarmingswegwijzer handig: nadat u enkele vragen hebt beantwoord, krijgt u een lijstje van verplichtingen of aanbevelingen.

Keuring, onderhoud en audit van de centrale verwarming (cv-ketel)

U bent verplicht om de installatie voor de centrale verwarming (cv-ketel) regelmatig te laten nakijken. Afhankelijk van de ouderdom van de installatie, zijn er verschillende verplichtingen.

Onderhoud van afzonderlijke verwarmingstoestellen

Onderhoud van schoorstenen

Hebt u centrale verwarming (cv) verwarming? Dan is de reiniging van de schoorsteen een onderdeel van het verplichte onderhoud van de cv-installatie.

Bij andere toestellen is de reiniging van de schoorsteen niet verplicht. Toch wordt regelmatige reiniging aangeraden.

Controle, onderhoud en buitengebruikstelling van een stookolietank

Hebt u een stookolietank die gebruikt wordt om een woning te verwarmen? Dan zijn er verschillende verplichtingen. Voor ondergrondse tanks zijn er andere regels dan voor bovengrondse tanks. Ook de grootte van de tank speelt een rol.

Een stookolietank die buiten gebruik gesteld wordt, moet in elk geval leeggemaakt worden, maar soms ook verwijderd (of opgevuld) worden, al dan niet na reiniging.

Publicaties